Šta znaju deca, šta su Jugoimportovi „škorpioni“!?

[dropcap color=“#DD3333″ type=“square“]g[/dropcap]rađanin: Milorad Doderović, novinar australijskog SBS radija

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPosle vesti da je nestalo nekoliko sanduka oružja iz magacina bescarinske zone aerodroma „Nikola Tesla“ u Beogradu ništa logićnije nego da direktor ove vazdušne luke „iz mesta podnese ostavku“, makar kao moralni čin! Ali, o čemu ja to zapravo lupetam i čemu se nadam kada je  ovo je Srbija.

Istraga o nestanku oružja sa beogradskog aerodroma je u toku, a mediji za sada nezvanično javljaju da se to oružje, čak oko 2.000 komada, nalazilo u aerodromskim magacinima od aprila ove godine. Nestanak dva sanduka sa najmanje dvadesetak komada oružja uočen je tek ovih dana kada je oružje trebalo da se „povuče“ sa aerodroma. Radi se o automatskom oružju iz kragujevačke fabrike koje je srpska firma „Jugoimport“ SDPR bila namenila za sada nepoznatom kupcu koji je u međuvremenu odustao od kupovine. „Jugoimport“ je, inače, formiran 1949.godine, u bivšoj Jugoslaviji bio je jedina ovlašćena firma za trgovinu naoružanjem, a od 2006.godine je javno preduzeće sa većinskim državnim vlasništvom.
skorpioni
Obični smrtnici, makar im koeficijent inteligencije bio ravan broju cipela, logično će postaviti pitanje zašto je to oružje, ako je već u aprilu bilo jasno da je kupac odustao, još od aprila „čamilo“ u aerodromskom magacinu. Čak i da je „Jugoimport“ bio neažuran u povlačenju, neko sa aerodroma morao je da ih upozori da ga što pre povuku iz aerodromskih magacina. Jer, nisu u pitanju konzerve ili druga, rekli bismo obična roba.

Zvaničnici sa beogradskog aerodroma za sada ćute i to ćutanje verovatno pravdaju „interesima istrage“.U medijskim iveštajima se kaže da će biti pregledani snimci aerodromskih sigurnosnih kamera, ukoliko se ne otkrije da one zbog nekavog, slučajnog ili namernog „kvara“ ništa nisu snimile.Inače, čak i da se nestala količina oružja u međuvremenu i pronađe u nekom drugom prostoru, opet se otvara pitanje ko ga je i zašto premeštao, ili je do premeštanja došlo „na putu do konačnog odnošenja sa aerodroma“!

Najgora varijanta epiloga ove priče biće ako se saopšti da se oružju izgubio svaki trag, a direktor i dalje ostane u svojoj fotelji. Bez posla bi, uz pokretanje krivične odgovornosti, mogli da ostanu  eventualno samo  „ključari“ magacina, ili neka aerodromska čistačica koja je negde zaturila sanduke sa „škorpionima“ dok je pajala paučinu u magacinu!

Stručnjaci inače kažu da se radi o vrsti naoružanja koje rado koriste teroristi i drugi ljudi zlih namera koji mogu da ugroze živote i bezbednost građana, a to je tema o kojoj se u Srbiji u poslednje vreme pojačano govori.

Ostaje nam da verujemo državni organi brzo i uspešno okončati istragu, a da će najodgovorniji na aerodromu dobiti ono što su zaslužili za ovoliku i ovakvu neodgovornost.Jer, ako nisu možda čistačice, onda su neki drugi i odgovorniji aerodromski službenici dobro znali šta je to što stoji u magacinu i morali su na neki način učestvovati u „nestanku“ oružja.

© 2023 GRAĐANIN - Gradjanin.rs je upisan u Registar medija Republike Srbije pod rednim brojem: IN000266