Stanari: Da li se u Nišu iko zaposlio u javnom sektoru bez stranačke članske knjižice?

Za praktikovanje politike uopšte, te i komunalne politike, najodgovorniji su političari koji se nalaze na čelnim funkcijama. Kako će poslovati komunalni sektor, kako će raditi gradska birokratija i kakvu će politiku sprovoditi vladajuće partije… odlučuju političari na najvišim političkim funkcijama. U tom pogledu su dvojica rečenih političara, uz sadejstvo gradskog političkog kora, odgovorni za sve što se dešava u etabliranom delu javnog života, saopštili su članovi Udruženja stanara povodom izjave zamenika gradonačelnika Ljubivoja Slavkovića da Gradsko veće nije nadležno za nepotizam koji se ranije, a i danas pojavio u upravama, gradskim i javnim preduzećima.

UPSS-tribina-1
Članovi Udruženja stanara

– Da li se iko u ovom gradu može zaposliti na bilo kom radnom mestu u javnom sektoru ukoliko ne poseduje podobnu partijsku knjižicu i ukoliko nije poslušni vojnik partije? Da li iko može računati na takvo radno mesto ukoliko iza njega ne stoji rođački li prijateljski lobi, koji je, opet, u zavisnom odnosu prema vlastima?

Naša politička stvarnost (a ne sistem, jer njega ni nema) počiva na klijentelizmu i fasadnoj demokratiji. Političari su mnogo puta demonstrirali takvu političku kulturu. Prema tome, izjava da uticajni političar nema nikakve veze sa nepotizmom je jednaka izjavi da postoji drveno gvožđe. Oni generišu nepotizam i stranačko zapošljavanje – i to je notorna istina koju zna svaka građanka i svaki građanin.

Da li direktor bilo kog javnog preduzeća ili ustanove može biti neko ko nije slepi vojnik partije? Primera je bezbroj: vodovod, Narodno pozorište, toplana, parking servis… Škole se raspadaju jer gradska vlast ne izvršava obaveze prema njima. Istovremeno, gradski funkcioneri ne nameravaju da vrate nelegalno isplaćivane dodatke njihovim platama. Ljubivoje Slavković neće da radi za 70 i kusur hiljada dinara. Njegov rad vredi više, kako on tvrdi. U kom pogledu? Koliko vidimo, „radi“ i dalje. Sam je javno priznao da je zaposlio ćerku na lukrativno radno mesto u javnom sektoru. To nije nepotizam?!? Nema ni jedne jedine juridičke reakcije na činjenicu da je nepravilno upotrebljena 1,6 milijarda dinara iz gradskog budžeta za 2014. godinu, a po nalazu Državne revizorske institucije

U narednom pasusu se nećemo neposredno baviti nepotizmom. Na jednom slučaju u kome je UPSS akter se pokazuje kakve su posledice nekvalifikovanog, dakle i nepotističkog, zapošljavanja u JKP Gradska toplana. Iako postoji zvanična odluka nadležnih tela u Gradskoj toplani i na nivou gradske vlasti da će sastancima Nadzornog odbora JKP Gradska toplana, po principu prazne stolice, prisustvovati i predstavnik UPSS – Nadzorni odbor arbitrarno odlučuje na koje sednice će pozvati, a na koje neće našu predstavnicu. Time izvrgava ruglu sopstvene odluke, sopstveni poslovni kredibilitet (koji skoro da i ne postoji) i samu gradsku javnost. Jer, predstavnicu UPSS-a Nadzorni odbor ovog javnog preduzeća poziva onda kada se razmatraju pitanja koja su za javnost beznačajna. Uz to, trima niškim TV kućama, koje se izdašno finansiraju iz gradskog bužeta, po principu fingiranog „projektnog“ finansiranja, izričito je zabranjeno da izveštavaju o aktivnostima UPSS-a i to nasuprot „odgovornim i doslednim“ tvrdnjama sa samog državnog vrha da u Srbiji „nema ni cenzure ni političke kontrole medija“. Da nije bilo nepotizma i partijskog zapiošljavanja u navedenim slučajevima, čuo bi se makar jedan glas otpora unutar ovih ustanova. Ali, u njima vlada mukla tišina pred očiglednim zloupotrebama koje se vrše naočigled i na štetu prema javnosti, saopštilo je ovo udruženje i dodalo:

Da podsetimo: Sećamo li se (što nije osobina naše javnosti) čuvenog „Ugovora sa narodom“ koji glasi: ,,Ovim dokumentom koji potpisujemo s punom odgovornošću, obavezujemo se da obnovimo poverenje građana u državu, iskorenimo korupciju u upravnim organima i javnim ustanovama, i zajedno da krenemo u sveobuhvatne reforme sa ciljem ponovnog zauzimanja ravnopravnog mesta Srbije u zajednici evropskih država.“ Setimo se izborne kampanje SNS-a koju je obeležio slogan „Stop stranačkom zapošljavanju“. Obećano nam je da neće biti stranačkog kadriranja u javnim preduzećima i da će se uvesti javni konkursi za te pozicije. Neispunjeno je i obećanje građanima za političku odgovornost. Nasuprot obećanjima, javna preduzeća obiluju stranačkim kadrovima, nenamenskim i prtivzakonitim trošenjem para građana, nepotizmom, korupcijom, a obećanje su zaboravili i političari i građani, mediji (po naređenju) ćute, građani se ne protive, a politički šefovi nastavljaju da rade po starom principu, sa još manje obzira prema sopstvenim obećanjima. Živimo i dalje u praksi nepodnošenja ostavki i neodgovornosti političara. Političar gotovo nikad ne daje ostavku. On čeka da ga smene, pa posle da ga rehabilituju. I ta tradicija kod nas postoji u celom postsocijalističkom periodu. Grčevito je zalaganje političara i njihovih partija da ostanu na vlasti. To je jedina garancija da će ostati na privilegovanim pozicijama i da će se sačuvati od odgovornosti.

Upravo zbog ovog i mnogih drugih primera je celo polje etablirane gradske javnosti u stanju potpunog rasula i propadanja.

No, spremaju se izbori, pa valja oprati ruke i u zemlju zakopati doskorašnja nedela. Valja odigrati još jednu predizbornu i izbornu farsu „poštenja i čestitosti“ pred, krizom i bedom, dezorijentisanim stanovništvom, koje će i ovog puta abreagovati na isprazna politikantska obećanja. Kako zamenik gradonačelnika i gradonačelnik sada nisu ni za šta nadležni, kada i gde se izgubila ta nadležnost? Po kom osnovu primaju platu ako su krivi upravnici, direktori, većnici…, a oni nemaju nikakvu odgovornost?

Otvoreno je pitanje kako probuditi političku odgovornost građanki i građana? Brzo zaboravljaju obećanja, jer su navikli da su to samo obične fraze u koje niko više ne veruje. Građanin Niša bi morao da ima više dostojanstva, da ne pristaje na jeftina obećanja i da ne daje legitimitet neodgovornima. Da li imamo vremena da čekamo? Dokle god javnost bude ćutala i dokle god se ne probudi i pobuni „doba neodgovornih“ neće proći. Da li ćemo opet kupiti karte, na fingiranim izborima, da bismo bili izborno topovsko meso u lakrdiji u kojoj se sa javnošću sprdaju i vlast i „opozicija“ ili ćemo konačno uzeti svoje sudbine u svoje ruke.

Ovim putem želimo da javnosti skrenemo pažnju na još jedan sramni pokušaj skidanja odgovornosti za loše i štetno delanje (u ovom slučaju nepotizam) gradske vladajuće oligarhije, zaključuje ovo udruženje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *