Stanari: Štetno za Niš je poklanjati „Lozni kalem“ za gradnju akva parka

Udruženje pokreta slobodnih stanara poslalo je medijima otvoreno pismo u kome traži da se Lozni kalem kod Niške Banje ne daje kao poklon investitoru koji na ovom mestu planira gradnju akva parka, odnosno komercijalnog objekta. U Gradskom veću misle drugačije – da će Niš imati benefite od ovakve transakcije.

foto: gradjanin.rs – slobodna ilustracija

Zahtevamo da Skupština grada Niša ne prihvati odluku Gradskog veća od 30. maja 2017. godine kojom se „Utvrđuje Predlog odluke o usvajanju Elaborata o opravdanosti otuđenja građevinskog zemljišta u javnoj svojini ispod tržišne cene, odnosno zakupnine ili bez naknade na teritoriji Grada Niša na lokaciji ‚Lozni kalem‘ javnim nadmetanjem“, navodi ovo udruženje.

Oni navode da je elobarat rađen na osnovu „Pisma o namerama“ firme Aquaterra solutions d.o.o. Beograd – Zvezdara.

Firma je je registrovana 07. 02. 2017. godine na adresi Vojvode Bogdana 21 sa upisanim novčanim kapitalom od 62.000 dinara! Firma se ne nalazi na ovoj lokaciji. Ta ista firma u Budvi plaća zakupninu zemljišta za akva park u vrednosti od 240.000 evra godišnje. Nismo uspeli da saznamo za primer poklanjanja zemljišta za izgradnju nekog visoko profitabilnog akva parka. U elaboratu su prikazani kao prihodi Grada Niša porezi na plate zaposlenih koji bi svakako postojali i pri prodaji ili zakupu zemljišta.Tržišna vrednost zemljišta je 238.634.000,00 dinara а za komunalno opremanje radne zone „Lozni kalem faza I“ je izdvojeno 76.227.024,75 dinara. Očekivano uvećanje javnih prihoda (sa svim uračunatim prihodima koji bi nastali i pri prodaji/zakupu zemljišta) je 85.144.269,00 dinara za period od 5 godina! – objavilo je udruženje u pismu medijima i javnosti.

Oni kažu da ne vide interes davanja na poklon ovo zemljište.

Iz svega navedenog smatramo da se radi o izuzetno štetnom poslu po grad Niš. Ne vidimo ni jedan javni interes zbog koga bi trebalo poklanjati zemljište u javnom vlasništvu. Privatni interesi svakako postoje, ali se oni ne mogu namirivati javnom imovinom, navodi ovo udruženje.

Gradsko veće Niša

U Gradskom veću pak kažu da je elaborat ekonomski opravdan, a o čemu smo već pisali.

Gradsko veće usvojilo je Rešenje o utvrđivanju nacrta “Elaborata o opravdanosti otudjenja gradjevinskog zemljišta” u javnoj svojini ispod tržišne cene, odnosno zakupnine ii bez naknade javnim nadmetanjem, opravdavajući ovu odluku novim zapošljavanjima i razvojem turizma, što bi trebalo da rezultira I dodatnim prihodima u budžetu.

Elaborat o opravdanosti pokazao je da će kroz poreze, doprinose i ostale prinadležnosti grad i država ostvariti prihode veće od vrednosti zemljišta, tako da davanjem 5 i po hektara investitoru bez naknade grad neće biti na gubitku, ali će konačnu odluku o ovome ipak dati naša Skupština a nakon toga i Vlada, pojasnio je Mihajlo Zdravković, većnik resorno zadužen za privredu u našem Gradu.

M.S.

1 Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *