Stanari tužili Gradsku toplanu zbog nepotpisanih ugovora

Udruženje stanarau Nišu pokrenulo je prekršajnom sudu zahtev za pokretanje istražnog postupka protiv Gradske toplane i rukovodioca ovog javnog preduzeća Zorana Stojanovića. Gradska toplana je trebala do 16. januara sa vlasnicima stanova da zaključi pojedinačne ugovore o isporuci toplotne energije, a kako to nisu učinili, ovo udruženje je presavilo tabak i tužilo Gradsku toplanu.

foto: gradjanin.rs – slobodna ilustracija

Zahtev za pokretanje prekršajnog postupka je podnet zbog toga što do 16.01.2017 godine nisu postupili u skladu sa članom 360. Zakona o energetici na osnovu koga su bili u obavezi da zaključe pisane ugovore sa krajnjim kupcima toplotne energije, a u pogledu snabdevanja toplotnom energijom i naplate usluga za snabdevanje toplotnom energijom u skladu sa Zakonom o enregetici i upozorenjem od strane Ministarstva energetike br.110-00-30/2016- 06 od 28.07.2016 godine, navodi se u podnetoj prijavi.

Prema nalogu nadležnog ministarstva, Gradska toplana je ovo zaista trebala da učini, a što je potvrdio i direktor Stojanović na poslednjoj sednici Skupštine grada Niša, ali i naveo jednu novu pojavu:

Mi smo počeli da potpisujemo ugovore sa novim korisnicima, ali kod starih (oko 30.000) smo naišli na veliki otpor. Kako ćemo to da završimo ne znam. Naređenje je da to mora pod hitno da se uradi. Pokušaćemo. To je 30.000 ugovora treba pripremiti, naći vlasnike i potpisati – rekao je Stojanović na pretposlednjoj sednici Skupštine grada gde je izneo godišnji izveštaj.

Ovo potpisivanje odnono nepotpisivanje ugovora neki tumače u gradu i kao način da se Gradska toplana ne obavezuje dokumentom oko cene grejanja u Nišu, odnosno da ima prostora za „manevrisanje“ sumom kada poskupe energenti ili u nekom drugom slučaju „kada se algoritmi ne poklapaju“.

M.S.

1 Comment

  1. Само напред.Доста је било манипулација Топлане и „драња“корисника услуга.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

© 2022 GRAĐANIN - Gradjanin.rs je upisan u Registar medija Republike Srbije pod rednim brojem: IN000266