Stanje mostova u Nišu nije sjajno, ali problema sa statikom nema

Od pedesetak mostova koliko postoji u Nišu i okolini, nesumnjivo da su nekima potrebne rekonstrukcije. Iako stručnjaci iz Niša kažu da ni jedan most nema problema sa statikom slike govore jasnu činjenicu da su nad njima ipak neophodne rekonstrukcije. Tu se pre svega misli na Tvrđavski i Železnički most koji se nalaze u centru Niša.

Tvrđavski most je zatvoren prošle godine za saobraćaj pod izgovorom vlasti da se obustavlja promet vozila zato što je korisnije da služi kao pešačka zona, ali onda se postavlja pitanje zašto je četiri puta pre obustave rekonstruisan u delovima?

To je most koji je „žila kucavica“ za saobraćaj s leve na desnu obalu Nišave i obrnuto. Javna je tajna da se za kompletnu rekonstrukciju nema para. Slika zarđalog Železničkog mosta jasno ukazuje da problemi i s ovim pružnim kolosekom iznad Nišave, postoje.

Nadzorni organi Direkcije za izgradnju grada Niša kažu da se svake pete godine mostovi ocenjuju da li su bezbedni ili ne. Poslednja kontrola je obavljena 2017. godine.

Mostovi se ocenjuju radi bezbednosti i za sada nemamo problema sa statikom mosta ili nekim veći oštećenjima da bi morali da ga zatvorimo za zaobraćaj. Evidentiramo i probleme kao što su rupe na kolovozima, zapušena ili oštećena kanalizacija, dotrajali slivnici, a pogotovu ako je nakon nekog saobraćajnog udesa iskrivljen neki stub i slično – kažu u direkciji.

M.S.

1 Comment

  1. Da li su „ocenjivanje i procenu“ stanja mostova , vršili profesori dr sci sa Gradjevinskog fakulteta u Nišu ili su to radili „prof dr sci“ iz privatnih firmi, „kao iz rukava“ ??

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *