Stanković: Nadoknaditi roditeljima novac u punom iznosu koji su dali za nabavku udžbenika

Miodrag Stanković, odbornik Skupštine Grada Niša, podneo je odborničku inicijativu kojom traži da se novac koji su roditelji dali za udžbenike za školsku 2022/2023. godinu nadoknadi u punom iznosu, kao I da se budžetom Grada za 2023. godinu predvide sredstva za besplatne udžbenike za sve učenike osnovnih škola.

Činjenica je da je većina građana Niša u nezavidnoj materijalnoj situaciji i da su veliki troškovi školovanja dece. Roditelji su i ove godine morali da izdvoje od 10.000 do 20.000 dinara samo za komplet knjiga, a gde su ostali troškovi za odeću, obuću, ranac itd. Zbog visoke cene udžbenika, za opremanje školaraca potrebna je minimum jedna prosečna plata„- rekao je Miodrag Stanković odbornik Skupštine Grada Niša.

Grad Beograd i Grad Novi Sad su obezbedili besplatne udžbenike za đake prvake i neće morati da ih vraćaju. Grad Beograd obezbeđuje takođe tablete, karticu za besplatni internet i digitalne udžbenike za učenike 3, 4, 5. i 6. razreda, a sve to je prošle godine dobilo njih 67 hiljada u glavnom gradu.

Zahtevam da se budžetom za 2023. godinu predvide sredstva za besplatne udžbenike za sve učenike osnovnih škola, kao I da se novac koji su roditelji dali za udžbenike za školsku 2022/2023. godinu nadoknadi u punom iznosu“, istakao je Stanković i napomenu da je: „Ulaganje u obrazovanje je najbolja investicija, jer su najmlađi naš najveći potencijal.“ 

Gradjanin.RS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *