Stanovi namenjeni prodaji treba da budu dodeljeni porodicama pogođenim požarom

Odbornik koalicije „Niš, moj grad“, Miodrag Stanković, podneo je inicijativu u Skupštini Grada Niša sa predlogom da se stanovi, koje grad namerava da proda, umesto toga dodele porodicama ostalim bez domova nakon požara u ulici Aleksandra Medvedeva. Ovaj predlog je zasnovan na prethodnom modelu koji je primenjen za porodice iz Mramora i Кrušca koje su ostale bez svojih kuća zbog klizišta.

Dok se svi gradovi u svetu trude da imaju što veću imovinu, Grad Niš lako rasprodaje svoju imovinu i polako ostaje bez mogućnosti da se razvija u budućnosti„, kaže Miodrag Stanković.  

Osam gradskih stanova, sedam garaža i dve zgrade su u planu niške vlasti da se prodaju na javnoj licitaciji koju Grad Niš organizuje 19. maja 2023. godine u sali Skupštine Grada Niša. Miodrag Stanković, koji je sa oštećenim porodicama ponovo obišao zgarište, podsetio je da su predstavnici gradske vlasti neposredno nakon požara obećali da će porodice dobiti na trajno korišćenje gradske stanove po subvencionisanim cenama, a da je sve okončano dodelom jednokratne novčane pomoći od 250 hiljada dinara.

Skandal je i to što ovog oglasa za rasprodaju stanova i lokala nema na sajtu Grada, već u dnevnim novinama, što govori o namerama vlasti da ovaj oglas prođe neopaženo. Grad Niš je pre par godina rasprodao  šest lokala i poslovnu zgradu. Prodat je i lokal u Obrenovićevoj ulici u kome se nalazila apoteka Higija, što smo najoštrije osudili, prodali su javno dobro i tako uništili još jedan simbol Niša„, dodaje Stanković. 

On je povodom prodaje lokala i stanova rekao da se za vreme ove vlasti unazad nekoliko godina prvi put u istoriji Niša krenulo sa rasprodajom imovine Grada kako bi se nadoknadio prekomerno trošenje sredstava iz budžeta grada. 

Mi se oštro protivimo ovoj odluci. Tražimo da se sa imovinom grada vlast ponaša domaćinski. Ne može jedna generacija da stvara, druga održava a treća rasprodaje imovinu. Neophodno je da se napravi tačan registar celokupne imovine Grada Niša, da se ista uredno upiše u knjige osnovnih sredstava i da se potom otvori javna rasprava o najboljem načinu korišćenja tih dobara„, zaključio je Stanković.

Stanković je podsetio da je Državna revizorska institucija (DRI) ranije saopštila da je Niš „loše gazduju poslovnim prostorom“ i da su zbog toga njihova potraživanja od zakupaca porasla. 

Gradjanin.RS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *