Stari niški nadimci iz 1937.godine

Zar će moći da izumru ona imena i nadimci naših starih Nišlija koji su vezani za ma kakvu lepu i divnu uspomenu – ovako počinje jedan stari tekst iz lista „Niške novine“ iz 1937.godine koji objašnjava ne samo kako je pre toga „disao“ Niš, nego i karakter građana koji su živeli početkom tridesetih godina u Nišu.

slovo-juga1

Karakter jednog naroda se najčeće može videti kroz nadimke, a i poznata je ona da je najbolji slikar duše nadimak koji ti narod podari.

Današnji nadimci su sasvim drugačiji nego nekadašnji, pa vam stoga „Slovo juga“ prezentuje te stare nadimke iz tridesetih godina, kada je Niš bio mnogo gospodskiji nego danas.

U ovom tekstu se napominje da je ubavi Niš tada imao nadimke: Kole Rašin, Vasko Boda, Ture Vane, Stari Klisar, Mika Glava, Vane Čardaklija, Jova Antologija, Pera Balja, Tire Kučkurija, Stavra Džumdžulejka, Mile Poserija(Poserko), Dile Dupin, Pera Stambolija, Jovan Putpudajka, Kole Merakljia, Todor Smrdljuga, Mikal Kalča, Mile Mazni, Mita Kurjak, Jovan Smuk…

Nešto kasnije posle Drugog svetskog rata, zadržali su se nadimci koji su opisivali ljude po porodičnim imenima, zanatima kojima su se bavili ili onim čime ih je narod kroz nadimke ocenjivao. Tako su kasnije nastali nadimci Duško Galija, Iva Rus, Boža Kiška, Zoran Rički, Rade Kareli, Ganja Jorgandžija, Pusla, Sole, Mile Guzica, Mita Drklja i mnogi drugi.

M.S.

Časopis „Slovo juga“, Stari niški nadimci iz 1937. godine

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *