Stasala trideseta generacija vođa izviđača – Porečana

Odred izviđača porečana Školski brod „JADRAN“, koji radi na teritoriji Gradske opštine Palilula u Nišu, ove godine organizovao je 30. školu za izviđače-porečane, a na Oblačinskom jezeru.

Porecani

Ovim povodom, učesnike i organizatore škole obišao je predsednik Gradske opštine Palilula Boban Džunić sa saradnicima. Delegaciju opštine dočekao je Ratomir Petković, starešina Saveza izviđača grada Niša i jedan od osnivača jedinice porečana u Nišu. U razgovoru sa polaznicima škole, predsednik Džunić se upoznao sa programom ovog oblika neformalnog obrazovanja mladih koji ostvaruju izviđači. Oni su predsedniku opštine prikazali i veštine koje su savladali na jezeru, kao što je orjentacija, prva pomoć, veštine upravljanja plovnim objektima-čamcem, ishrana u prirodi. Odred izviđača porečana Školski brod „JADRAN“, aktivno učestvuje u svim altivnostima koje u saradnji sa organizacijama civilnog društva organizuje opština Palilula.

Porecani-2

Ova jedinica izviđača, učestvovala je, povodom gradske slave i Palilulske večeri, u Kampu mladih na Bubnju, bili su deo tima Nišavske i Moravske regate. Porečani ostvaruju sadržajan program obuke mladih i na školi na Oblačinskom jezeru. To su promovisali ove godine i gostima- skautima Engleske. Tradicionalna akcija „Da nam Nišava bude čista“, koja je realizovana sredinom juna meseca deo je programa ove obuke i svetske kampanje „Očistimo svet- Clean up the World“ i promotivne ekološke aktivnosti EKOpolisa-Medijske ekološke mreže Srbije. Škola porečana je jedinstven oblik osposobljavanja mladih članova izviđačke organizacije za rad na vodi u Regionu sa bogatom tradicijom.

tekst i foto:Dragan Vidojković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *