Stižu MMR vakcine u niškom Domu Zdravlja

Ministarstvo zdravlja dostaviće do kraja dana Domu zdravlja u Nišu 1.000 doza MMR vakcine (protiv morbila, zauški i rubeola), rečeno je agenciji Beta u toj zdravstvenoj ustanovi.

Već tokom sutrašnjeg dana sva deca koja su kalendarom vakcinacije predviđena za vaksinisanje moći će da prime MMR vakcinu“, kazali su u Domu zdravlja.

Lekari su kazali da je veće interesovanje roditelja za vakcinaciju dece uzrokovalo to da sve doze MMR vakcine ovog meseca budu potrošene.

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ saopštio je danas da se imunizacija MMR vakcinom u Nišavskom okrugu „odvija kontinuirano i ni u jednom trenutku nije bila ugrožena“.

Distribucija MMR vakcine je u toku i prema informaciji dobijenoj od distributera, količina predviđena za teritoriju Nišavskog okruga biće distribuirana Institutu za javno zdravlje Niš danas i u toku sutrašnjeg dana“, navodi se u saopštenju.

Prema rečima lekara niškog Doma zdravlja, taj grad prednjači po broju dece koja se vakcinišu MMR vakcinom.

Obuhvat vakcinacije iznosi 108,5 procenata, zbog toga što su vakcinu ove godine primila i ona deca koja nisu vakcinisana prethodnih godina, kada je to kalendar vakcinacije predviđao“, naveli su u niškom Domu zdravlja.

Institut „Batut“ saopštio je da je u prva tri meseca 2018. godine na teritoriji Nišavskog okruga aplikovan veći broj doza MMR vakcine nego u prvih šest meseci prethodne godine.

Prema podacima „Batuta“ od malih boginja u Nišu do sada je obolelo 1.230 ljudi, a u Srbiji 5.598. Zbog komplikacija morbila u Srbiji je umrlo 15 osoba.

N.M.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *