Stop dečijim brakovima u Srbiji!

Fondacija Ane i Vlade Divac organizovala je u Media i reform centru okrugli sto na temu prevencije dečijih brakova. Radi se o projektu „STOP dečjim brakovima u Srbiji“, koji ova Fondacija realizuje uz finansijsku podršku Ambasade Kanade u Republici Srbiji.

deciji-brakovi

,,Neophodno je uraditi kvalitativnu analizu koja bi precizno pokazala koliko je rasprostranjen problem maloletničkih brakova kod nas”, kaže Ivona Gvozdenović iz fondacije Ana i Vlade Divac. Ona je još dodala i to da se ovakvim istraživanjima do sada niko nije bavio.

deciji-brakovi-1

Maloletnički brakovi donose brojne probleme – napuštanje škole, siromaštvo, nezaposlenost, a u ekstremnijim slučajevima dolazi čak i do trgovine ljudima.

Najveći broj maloletnica koje ulaze u brakove je romske nacionalnosti. Prema statistici, 17% romskih devojčica u našoj zemlji stupi u brak pre navršenih 15 godina, a 57% njih pre navršenih 18 godina.

To što su maloletnički brakovi deo romske tradicije ne sme biti opravdanje za nepoštovanje zakona, zaključeno je na ovom okruglom stolu.

Za 23. februar najavljena je velika konferencija u Beogradu na kojoj će se formirati koalicija koja će se baviti rešavanjem problema dečijih brakova. “Važno je da ne učestvuju samo organizacije, već da im se priključe i institucije kao i međunarodne organizacije”, poručuju iz Fondacije.

Marta S.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

© 2022 GRAĐANIN - Gradjanin.rs je upisan u Registar medija Republike Srbije pod rednim brojem: IN000266