Stranka jednako program, a program je funkcija i dobra plata

Krećem na skup podrške protiv gašenja Niške televizije. Spremam se. Tera neki đavo, upalih televizor. Kad tamo gost, g-din Slavković. Saučesnik gašenja. Odmah požurih da nađem nešto za smirenje. Ne mogu da ne slušam. Nešto me tera, bez obzira na svu mučninu. Čujem da je uvek bio u pravu ali drugi ga ne slušaju. Srećom, emisija je pri kraju pa ni ja neću morati dugo da slušam.

covek-iz-kolone

„Kako to da imate levičarska opredeljenja, a u stranci desnice ste?“. Ili tako nešto, pita sve bezobraznija voditeljka. Ne zna da program nije bitan, bitno je da stranka donosi funkciju. Program je „funkcija“ a stranke su sredstvo za ostvarenje programa. Pa ih menjaš redom. Čuh nešto kao „Svi se zalažu za bolje plate, toga ima u svim programima“. Koliko treba da neznaš pa da ovako nešto kažeš? I ako nisam neki stručnjak, jasno mi je da o tome ne govori ni jedan program. Odem na sajt SNS-a, pogledam program stranke. Naravno da nema. Pomešao obećanja i program. Bezobzirna voditeljka nastavlja „Novaković je izneo…“. Odmah se setih ranijeg odgovora „pa moja ćerka ima pravo na posao“. Što opet to pita? Ali, ne lezi vraže. „Neću o tome, to je moja teška porodična priča“! Postoje dani kada se pitaš „što li sam uopšte ustajao“. Dani kada Vam odmah prorade živci, kada Vas hvata mučnina i kada želudac hoće da se „okrene“.

protest-NTV

Verzija 2.

Mislim, šta je sa ostalim porodicama koje imaju tešku priču? Zapošljavali su ih u Jugositok ili upućivali na socijalno? Šta je sa porodiljama, kojima ne isplaćuje(u) dodatke? Ma nema veze, da slušam dalje. Pita Novakovića da li zna šta radi! Smatra da je Novaković bezsvesno biće? Pretnja? Zamera mu što razgovara sa Žarkom, koga su neki u SNS napravili i za koje je radio takve poslove! „Opa bato“, omače mi se. Zna li sada Slavković šta priča? SNS se bavi time!? Emisija ide kraju. „Neću da radim za 70.000!“. „Ali još radite“. E pa gospođo voditeljka, zbog Vas i gasimo televiziju. Ne može to tako. Zar ne znate koliki je finansijski udar doživeo? Imao je platu, funkcionerski dodatak i Jugoistok. Sada mu ukinuli sve, ostala samo plata. I još zapeli da vrati nezakonito uzeto. „Neće da može“. Bez odluke Suda jok. Tebi će da ugasimo televiziju pa da vidim gde ćeš da se raspituješ i postavljaš konstatacije.

Završi se emisija, a meni padaju misli kako će čovek dalje. Vervatno zna da je priča sa SNS-om završena. I da pobede na izborima, neće biti vajde. Tu više nema šanse. Kod drugih je već bio. Gde sada? Udruženje stanara? Odlična zamisao. Zamenik gradonačelnika da zatraži prijem kod predsednika skupšgtine stanara! To bi bila sjajna vest. Šta sjajna, fenomenalna. Da, ali one reči o njima. Ni najmanji problem, „Morao sam, drugi mi rekli“. Valjda će se setiti toga.

Neki ljudi, svojim delima, postaju večni, sećanje na njih ne bledi. Jedni napišu knjigu koju generacije čitaju. Drugi naprave nešto što generacije koriste… Ima i onih koji uzmu kredite na Vaše ime, potroše i onda generacije vraćaju. Postoje razni načini da ostaneš zapamćen.

Milosav Jukić, dipl.ing., građanin iz kolone automobila

1 Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *