Studentski apel: Nikoliću i Vučiću ne idite u Potočare – priznaćete nepostojeći genocid

Redakcija Gradjanina. rs dobila je pismo  400 studenata beogradskog  Univerziteta u kome se apeluje našim prvim državnicima da ne idu 11. jula u Potočare. Pismo objavljujemo u celini, a s obzirom na to da je upućeno svim srpskim studentima, a samim tim i niškim koji s ovim stavovima mogu, a i ne moraju da se slože. Na dnu teksta nalazi se spisak svih studenata koji su potpisali ovaj apel.

studentski-protest
foto arhiva Gradjanina.rs – pismo upućeno i studentima iz Niša

Predsedniku Republike Srbije Tomislavu Nikoliću
Predsedniku Vlade Republike Srbije Aleksandru Vučiću

Uvereni da zastupamo stav većine srpskoga naroda, ovim pismom želimo da apelujemo na vas da ne učestvujete u aktuelnoj demonizaciji sopstvenog naroda mogućim odlaskom u Potočare 11. jula. Vaš odlazak u Potočare imao bi dalekosežne posledice po srpski narod: implicitno priznavanje navodnog genocida; svrstavanje srpskih žrtava Srebenice na niži rang vrednosti; davanje opravdanja britanskoj rezoluciji u Savetu bezbednosti i proglašavnje srpskog naroda genocidnim; učestvovanje u direktnom udaru na Republiku Srpsku sa krajnjim ciljem da se ukine kao tvorevina nastala na navodnom genocidu.

Neljudski je negirati zločin, no, niko pošten i istinoljubiv ne može prihvatiti i reći da je to bio genocid. Jedan od takvih jeste i Efraim Zurof, direktor centra „Simon Vizental“ u Jerusalimu, koji je u intervjuu za „Politiku“ (18.06.2015) naglasio, poredeći sa Ruandom i Holokaustom, da se Srebrenica ne može okarakterisati kao genocid. Poznate su vam kontraverze oko ovog zločina, koje teoriju genocida dovode u pitanje od toga da li su, i koliko, ubijeni streljani ili poginuli u proboju ka Tuzli u borbi sa Vojskom Republike Srpske, preko toga da veliki broj „streljanih“ i danas živi širom sveta ili su ubijeni pre ovih događaja i toga da je Ibran Mustafić, osnivač SDA u Srebrenici i ratni predsednik Izvršnog odbora u Skupštini opštine Srebrenica, tvrdio da su sami, iz svojih razloga, ubili 500-1000 ljudi, do poslednje presude generalu Tolimiru u kojoj se tvrdnjom od 4700 ubijenih negira zvanična verzija od preko 8000 navodno streljanih. Jedan ubijen je mnogo, ali ovde je i mnogo nedoslednosti da bi se tek tako prihvatila teorija o genocidu.

Ono što najviše boli srpski narod jeste da svi oni koji danas učestvuju u njegovoj demonizaciji ne vide ili namerno ne žele da vide preko 3000 srpskih žrtava u Srebrenici ubijenih u periodu od 1992. do 1995. Napominjemo da je od ovog broja preko 70% civila i to, većinom, masakriranih hladnim oružjem. Ove zločine priznao je naredbodavac i izvršilac Naser Orić na proslavi dvogodišnjice osnivanja muslimanske vojske u Srebrenici, kada je nabrojao srpska sela koja je razarao. Sve žrtve su jednake, ali danas vidimo tendenciju da se srpske žrtve prikažu kao nejednake, bezvredne pomena, obeležja i rezolucije. Da ne nabrajamo druge zločine nad Srbima o kojima se ćuti, kao što su u Sarajevu, Vozući, Kupresu, Sijekovcu i drugim mestima.

Mi smo svesni, a verujemo i vi, da rezolucija u Savetu bezbednosti nema za cilj pomirenje na ovim prostorima, već utemeljenje prepreke ka mogućem pomirenju dva naroda. Genocid u Srebrenici je izmišljen da se dva naroda nikada ne pomire.

Rezolucija u Savetu bezbednosti je direktan udar na srpski narod sa namerom da se kao takav proglasi genocidnim, kao i na Republiku Srpsku sa krajnjim ciljem da se ona ukine kao tvorevina navodnog genocida oduzimanjem nadležnosti i utapanjem u unitarnu državu, čime bi se dodatno obezvredilo preko 3000 srpskih žrtava Srebenice, krvlju utkanih u njenu slobodu i stvaranje. Mi, srpski studenti ovde potpisani, ne želimo da stojimo po strani dok se odvijaju perfidni napadi na osnove državnosti Republike Srpske. Srpski narod ne želi da svojim postupcima doprinese tim napadima. Stoga vam se obraćamo sa punom moralnom, materijalnom i fizičkom podrškom da sledite politiku državnog razloga i odbranite interese srpske državotvorne ideje, da odbranite interese Republike Srpske i srpskoga naroda koji tamo živi.

Vi se nalazite u istorijskom trenutku u kojem svojim postupcima možete sprečiti da buduća pokolenja širom sveta o srpskom narodu uče kao o genocidnom, da se njegove, takođe velike, žrtve u tom ratu zaborave. Vi možete sprečiti davanje legitimiteta višedecenijskoj demonizaciji. Predstavnici Srbije već su išli u Potočare i izvinjavali se za navodni genocid. Da li je srpskom narodu uzvraćeno izvinjenjem za njegove žrtve? Da li su muslimanski predstavnici i predstavnici zapadnih zemalja obeležili srpsko stradanje u Bratuncu? Vi nemate razloga, kao predstavnici Republike Srbije, da ponovo idete tamo. Zbog svega navedenog mi vas pozivamo da ne idete u Potočare 11. jula i da pozovete Rusku Federaciju da stavi veto na rezoluciju o Srebenici u Savetu bezbednosti.

Srpskim studentima

Želimo da pozovemo sve srpske studente gde god da žive, a žele da stanu iza ovog pisma i potpišu se da nam se jave i pruže podršku, kao i sve građane da pruže podršku.Takođe, pozivamo sve organizacije, partije i ljude koji žele da podrže istinu o Srebrenici. Ko je sve od srpskih studenata potpisao ovo pismo možete pročitati: http://srbin.info/2015/06/20/potpisnici-400-srpskih-studenata-pismo-predsedniku-i-premijeru-srbije/

foto: magacin.org

1 Comment

 1. Deco , deco … nisu svi pametni kao VI , nisu svi prošli škole i nisu školovani kao VI , ne potiču svi iz domaćinskih i zdravih porodica kao VI !!!
  A I NISU PSIHIČKI ZDRAVI KAO VI !!!!!!
  Tamo su se mnogi „Srbi“ , koji ne znaju šta su i KO SU , KLANJALI I IZVINJAVALI u VAŠE i u NAŠE ime i ne pitajući NAS ! Precednik oće da ide , premijer oće da se klanja …
  OK , neka ih … Ne kaže naš narod , za džabe :“Koj si ima čavku na rame – toj si vika IŠ“ ! Njih dvojica su pozivala na borbu na rat /kao i njihov kum/ i neka ih , neka idu u njihovo ime a ne u NAŠE tj. bolje rečeno , ne u VAŠE ime.
  Svaka VAM čast na pismu ali adresa je pogrešna , totalno , nemaju oni ni sluha a ni viziju !
  Još jednom , HVALA VAM !!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *