Stvaralački portret Anđelka Krstića, zaboravljenog pisca Stare Srbije

U sredu 22. marta 2023. godine u 18 sati u Narodnoj biblioteci „Stevan Sremac“ održaće se književno veče pod nazivom „Stvaralački portret Anđelka Krstića, zaboravljenog pisca Stare Srbije“. Anđelko Krstić (Labuništa, kraj Struge, 1871 – Labuništa, 1952) bio je srpski pisac i prosvetitelj, branilac srpskog nacionalnog identiteta u Makedoniji.

Ponikao u drimkolskom kraju, delio je pečalbarsku sudbinu svojih sunarodnika, a potom, stupivši u učiteljsku službu, bavi se prosvetiteljskim radom u porobljenom zavičaju. Bio je borac protiv turskog ropstva, zajedno sa vojskom i civilima u Prvom svetskom ratu prešao je preko Albanije do Krfa i Soluna.

U svom delu, Anđelko Krstić piše o teškom životu u Makedoniji, verno oslikavajući život i psihologiju ljudi tog kraja, posebno pečalbara. Svoju prvu pripovetku „Pečalba“ objavio je u „Carigradskom glasniku“ 1903. godine, a već do kraja 1918. u istom glasilu objavljuje desetak pripovedaka, nekoliko pesama i zapisa. Za svoje „Pripovetke“, Anđelko Krstić je dobio nagradu Srpske kraljevske akademije, a za roman „Trajan“, priznanje Akademije sedam umetnosti.

U programu će učestvovati: prof. dr Goran Maksimović, prof. dr Dragiša Bojović, Milutin Stančić iz Srpskog kulturno-informativnog centra SPONA, Skoplje, doc. dr Mirjana Bojanić Ćirković i msr Ljubinka Cekić. Odabrane tekstove Anđelka Krstića kazuju studenti srbistike: Sofija Đorđević, Ivana Marinković i Jovan Đorđević. Voditelj programa je Emilija Radmilović. Organizatori ove književne večeri su Narodna biblioteka „Stevan Sremac“ Niš i Departman za srbistiku Filozofskog fakulteta u Nišu.

Gradjanin.RS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *