Sud poništio presudu u korist direktora Narodnog pozorišta u Nišu

Vrhovni kasacioni sud ukinuo je presudu Apelacionog suda u Nišu kojom je potvrđen izbor Ivana Vukovića za direktora Narodnog pozorišta, koji inače duže od tri godine prate pravne i političke kontroverze.

sud2

Postupajući po zahtevu za reviziju, podnetom od strane Miroljuba Jovanovića, jednog od kandidata za direktora pozorišta, Vrhovni kasacioni sud je naložio „apelaciji“ ponovno suđenje, potvrđeno je listu Danas.

Veće Apelacionog suda je početkom ove godine, drugi put zaredom, odbilo Jovanovićev tužbeni zahtev da se poništi kao nezakonita odluka Skupštine grada Niša o Vukovićevom imenovanju, doneta u novembru 2013. Jovanović je naveo da aktuelni direktor Narodnog, inače kandidat SNS-a, nije ispunjavao uslove javnog konkursa koji je predhodio skupštinskoj odluci.

U obrazloženju presude Veće se nije bavilo time da li je izabrani Vuković ispunjavao uslove konkursa, već je ocenilo da Jovanović „nema aktivnu legitimaciju“ da to sudski pobija jer, kako se tvrdi, ni sam nije ispunjavao sve konkursne uslove. On je, naime, kako je navedeno, završio Fakultet zaštite na radu, koji spada u tehničke, a ne društvene fakultete, koje zahteva konkurs.

– Ovakav zaključak drugostepenog suda se za sada ne može prihvatiti kao pravilan zbog čega su osnovani navodi revizije o pogrešnoj primeni materijalnog prava, usled čega je i činjenično stanje nepotpuno utvrđeno. Bilo je potrebno ceniti ispunjenost propisanih uslova na konkursu od strane izabranog kandidata (Vukovća). Tužitelj (Jovanović) ima pravo da osporava odluku o izboru kandidata koji ne ispunjava uslove iz objavljenog konkursa – jasan je Vrhovni kasacioni sud u svojoj presudi.

Apelacioni sud je, inače, u toj presudi preinačio presudu niškog Višeg suda, kojom je usvojen Jovanovićev tužbeni zahtev i poništena kao nezakonita odluka Skupštine grada o Vukovićevom imenovanju za direktora. U obrazloženju presude nižeg suda navodi se da Statut pozorišta, kao i javni konkurs, propisuju da direktor mora imati sedmi stepen stručne spreme – umetničku akademiju ili fakultet društvenog smera, i najmanje pet godina radnog iskustva u struci, a da je Vuković diplomirao samo devet meseci pre konkursa, odnosno samo 14 meseci pre skupštinske odluke o njegovom imenovanju.

U spornoj presudi „apelacije“ nisu uvažene okolnosti koje je predhodno prihvatio Viši sud, kao što je činjenica da Jovanovićeva konkursna molba nije bila odbijena zbog fakulteta koji je završio već ravnopravno razmatrana na sednici Upravnog odbora Narodnog pozorišta, te da on tužbom ne zahteva da Skupština grada imenuje njega na funkciju direktora. Nije uvaženo ni to da Fakultet zaštite na radu, po Statutu, ima status i tehničkog i društvenog smera.

Na sednici Skupštine grada za Vukovićevo imenovanje glasali su odbornici tadašnjih vladajućih stranaka (SNS, SPS i URS). Skupštinski Odbor za imenovanje, koji je predložio izbor Vukovića, pozvao se tom prilikom na mišljenje Udruženja dramskih umetnika Srbije koje mu je “priznalo” radni staž od pet godina, „izračunato“ tako što je on, kako je navedeno, od treće godine fakulteta “samostalno i profesionalno u vidu zanimanja” režirao pojedine predstave. Skupština nije uvažila mišljenje Ministarstva rada u kojem se ocenjuje da on “ne ispunjava uslove za direktorsku funkciju jer nema radni staž od pet godina po sticanju fakultetske diplome”.

Vuković je, inače, još 18. septembra 2012. godine izabran za v.d. direktora Narodnog iako je u to vreme još uvek bio student. Tadašnji gradonačelnik Niša Zoran Perišić (SNS) kazao je za naš list da je Vukovića predložio Savet za kulturu SNS-a, na čijem je čelu Radoslav Pavlović, koji je i savetnik za kulturu predsednika Srbije. Opozicija i deo javnosti upravo su Pavlovića označili kao političkog i pozorišnog zaštitnika aktuelnog direktora Narodnog.

„Dirigovanje“ i „pritisak“

Članice Veća Apelacionog suda Slađana Stojanović, Milica Manić i Tanja Ristić su se u obe presude bavile mojom malenkošću, a ne predmetom tužbe, odnosno zakonitošću izbora direktora pozorišta. Oba puta su donele dirigovane presude „u ime partije“, a ne „u ime naroda“ – ocenio je nakon presude ovog suda Jovanović, inače urednik na niškoj Televiziji Belle amie i bivši pomoćnik direktora Narodnog pozorišta.

Vuković je, pak, tada za naš list kazao da smatra da je zakonito izabran, a da će poštovati odluku suda, kakva god da ona bude. Ocenio je da su Jovanovićeva obraćanja medijima i javnosti vid pritiska na sud, što on „nikada neće činiti“.

Z. Miladinović (Danas)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *