Sukob polova: Mini suknja

[dropcap color=“#DD3333″ type=“square“]g[/dropcap]rađanka: Ivana Jovanović, reaguje na LEPE ŽENE PROLAZE KROZ GRAD

ivana jovanovicDanas sam pročitala tekst u kome se muškarac (autor) divi lepoti žene. Između ostalog, on ne krije da se raduje ovom lepom vremenu, iako je zima, jer su žene skinule svoje kapute i debele jakne, obukle nešto laganije i tako ponovo, njegovom muškom oku, postale lepe.

Zatim, dalje u tekstu, govori o svemu onome što većina muškaraca misli, ali ne bi otvoreno reklo: on uživa da ih posmatra na ulici, onako usput dok prolaze pored njega, i ima samo reči hvale za njihove uredne frizure, savršenu šminku, negovane nokte. Napominje da je srećan što ne vidi uniformisanost kod prolaznica, već “jasno definisane stilove” i ističe da su njemu, iako bi to moglo da zvuči patriotski, njegove sugrađanke najlepše.

Divno, zar ne? Ovo je veoma lep kompliment za žene… barem bi tako trebalo da bude.

I možda bi i bilo, da on, ponovo iskreno, muški, nije spomenuo gola ženska ramena, obnažene noge i “uzbudljive bluzice ispod kojih se naziru zreli plodovi ženske lepote”. I za tili čas, eto “napaćenog voajera”, “pornografskog teksta” i drugih uvreda – pogađate, od žena.

Od kakvih žena?

Neko bi rekao od onih ružnih, koje, niti su sada, niti su ikada bile predmet muških pogleda. Ili možda od onih “boraca za ženska prava”.

U svakom slučaju, bile one (delimično) u pravu, ili ne, ovde imamo primer klasičnog “ženskog” paradoksa.

FOTO: Vladimir Stanković
FOTO: Vladimir Stanković

Žena će obući veoma kratku suknju i obnažiti ramena da bi sebi izgledala lepo, podigla samopouzdanje, i ne bi li privukla mušku pažnju i poglede – što bi učinilo da se oseća privlačno. Međutim, ono poslednje što muškarac treba da uradi je da komentariše obnaženost istog, ili, ne daj bože, da govori da ga to uzbuđuje i privlači – iako se to pretpostavlja.

Možda je problem u tome što je namera žene da privuče muškarca svojom pojavom – donekle podsvesna. Većina žena će vam reći da nema ničeg lošeg u utegnutim farmericama i umerenom dekolteu, kakav one misle da imaju – i verovatno imaju. Ili, kakav je problem u šortsu – kad je leto?

Ženska logika se otprilike svodi na ovo: “Imam lepe noge, kratka suknja mi lepo stoji, i želim da me primeti muškarac koji mi se dopada, ali i ne i da svaka budala uzdiše za mnom, ili još gore, da dobacuje za mnom”. – Što je od jednog muškarca kompliment, od drugog je uvreda, naravno. Nju će uvrediti ako komentarišući njen dekolte, ili majicu, kažete da se naziru “zreli plodovi ženske lepote” – i šta to znači?! Tim pre ako žena nije želela takvu vrstu pažnje ili komentara, niti misli da je tome doprinela (?).

Sa druge strane, kada muškarci opaze ženu koja izgleda provokativno, lepo i privlačno, oni će pomisliti upravo to, da ona želi da izazove reakciju kod njih kakvu izaziva – ali to je uglavnom netačno. Žene su lepe i privlačne ne bi li privukle onog muškarca koji im se dopada, i prevashodno je cilj privući ljubav, a ne partnera za seks na jedno veče. Niti one doživljavaju svoje telo onako kako ga vi doživljavate.

FOTO: Vanja Keser
FOTO: Vanja Keser

Muškarci bi ovo trebalo da imaju u vidu.

Čak i one žene koje izgledaju oskudno odevene, ili kao žene lakog morala, zapravo čeznu za ljubavlju, iako to njima možda ne izgleda tako na prvi pogled.

Pa tako, ako komentarišete obnažena ramena, noge, ili “zrele plodove ženske lepote”, možete pred ženom ispasti perverznjak, iako možda nemate lošu nameru i razmišljate tipično muški (što ženama nije nepoznanica).

Srećom, pa ima onih žena koje neće zameriti vašoj muškoj iskrenosti, čak će im biti simpatična, iako, gle paradoksa, nisu od onih koje nose kratke suknje; za razliku od onih koje, ponovo paradoksalno, nose ultra miniće, a žele da ih tretirate damski.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

© 2023 GRAĐANIN - Gradjanin.rs je upisan u Registar medija Republike Srbije pod rednim brojem: IN000266