Sumnja u nepotizam na Medicinskom fakultetu(II): Prodekankin suprug šef katedre, a ćerka šef službe

Raspisivanje izbora za dekana Medicinskog fakulteta u Nišu se približava pa tako i tenzije rastu na ovoj nekada cenjenoj obrazovnoj ustanovi.

Da bi trebalo ozbiljno nešto menjati zapravo nije stručnost samih kadrova koji pretenduju na to mesto. To im niko ne osporava, ali problem je njihov etički karakter odnosno sumnja u nepotizam. Ko su kandidati, to će tek da se vidi, ali aktuelni dekan to ne može da učini jer ide u penziju. O tome smo već pisali, ali u dnevnom listu „Blic“ nedavno je objavljena priča koja je otišla korak dalje gde navodi primer prodekanke dr Dobrile Stanković-Đorđević, najbliže saradnice aktuelnog dekana.

Dekan Stevan Ilić i prodekan Dobrila Stanković Đorđević
Dekan Stevan Ilić i prodekan Dobrila Stanković Đorđević

Citiramo: Dekan Medicinskog fakulteta u Nišu dr Stevan Ilić imenovao je svoju suprugu dr Marinu Deljanin Ilić za šefa katedre za internu medicinu. Istovremeno je za šefa katedre za hirurgiju imenovan dr Nenad Đorđević, suprug prodekanke dr Dobrile Stanković – Đorđević.

Strašno je što je dekan smenio šefove katedri i postavio svoju suprugu i prodekankinog supruga, koji je direktor Klinike za hirurgiju. To je nepotizam i zloupotreba službenog položaja. Ovo je nedopustivo i prevazilazi granice ispravnog upravljanja državnom ustanovom – ocenjuju nezadovoljni profesori.

Oni naglašavaju da Ilićevoj samovolji nema kraja jer je bez ikakvog konkursa nedavno zaposlio prodekankinu ćerku.

Ćerka je pravnica i primljena je u službu za postdiplomske studije. Vrlo brzo je imenovana za šefa službe iako je početnica, nema potrebno radno iskustvo – kažu profesori medicine, a navodi list Blic.

Ovaj dnevnik citira i predsednika Gradskog odbora DSS, Gorana Đorđevića koji ocenjuje da je stanje na Medicinskom fakultetu samo još jedan dokaz potpunog urušavanja državnog sistema.

Normalno, juče ujutru smo kontaktirali prodekanku Dobrilu Stanković-Đorđević da je upitamo za komentar. Spomenuvši joj ove navode lista „Blic“ odnosno njenih kolega profesora, ona nam je kratko rekla „da to ništa nije tačno“, ali da će da razmisli u toku jučerašnjeg dana, „da li da nam odgovori ili ne“ odnosno da li smatra da bi trebalo odgovarati na ove optužbe za sumnju u nepotizam ili ne. Do jutros nismo dobili nikakav odgovor.

Nesumnjivo da bi na čelu ove obrazovne ustanove koja živi već nekoliko decenija trebalo da se imenuje osoba sa dovoljno autoriteta i „čista kao suza“. Da smo dobili prodekankin odgovor, znali bi da li se glasalo za postavljenje njenog supruga ili gde je objavljen konkurs na kome je baš njena ćerka dobila posao, ali ostali smo za to uskraćeni. Za profesionalnu struku budućeg dekana se podrazumeva. Moralna strana karaktera je na ispitu, ali to će se znati posle izbora.

gradjanin.rs, foto: Blic

7 Comments

  1. Gos.Milja poziva studente da uredjuje odnose na Med,fakultetu.Gde ste profesori,imate autonomiju fakulteta okupite se i nedozvolite takvima da vas vode u propast.Ovi nepotisti treba da se zbrišu,A što se tiče kandidata za dekana to je bruka i sramota ko je god zna krsti se ko u crkvi jer ih je Mile meče naučio kako se pliva u svim vodama samo nikako poštenjem i kvalitetom to je za takve misaona imenica

  2. Dobrila Stankovic je cerka nekadasnjeg profesora, sefa katedre za hirurgiju, Miodraga Stankovica. To je i razlog zasto je njen suprug (zet) postao profesor, direktor i sef katedre na hirurgiji. Dakle nepotizam seze u daleku proslost!
    Sama Dobrila je jedva zavrsila gimnaziju. Na fakultetu je bilo mnogo lakse. Jedino sto odajem priznanje njenom ocu, nije joj dao da radi sa pacijentima, nego je udomio u Higijenskom zavodu i na Medicinskom fakultetu. I Dobrilina mladja sestra je direktor (Klinika za endokrinologiju) i naravno, profesor.
    Ako ona bude dekan, svi profesori koji su do titule dosli postenim radom bice duboko ponizeni.

  3. Ovo je strasno.Profesorka Dobrila,je prvo nestrucna da obavlja posao profesora,koji i ne obavlja ispravno,debele veze,svi rodjaci,ali i za parfem ocena kod nje je 10.Njen muz,jako los hirurg je ustvari neobavesten,ali i on takodje obozava poklone i mito,cerka ne moze da obavlja nj poso prodavacice na kisoku,a jos manje posao koji joj je dodeljen na osnovu prijateljskih odnosa,a i kao jedan vid zahvalnosti.Uz sve to prof Milic koga isto predlaze za prodekana,je nestrucan,plagijator sopstvene diplome! Ali na medicinskom fakultetu je sve moguce….Deco,studenti,na vama je,ustanite,pobunite se,samo vi mozete da promenite vase sutra!!!!!

  4. Nažalost sve što ste objavili, sve je tačno. Cela ekipa dekana Stevana Ilića treba što pre da ide u zaborav. Uništili su sve ono što je bilo pozitivno na Med. fakultetu. Zato svi nastavnici Med, fak. treba da daju svoj doprinos i izaberu novu ekipu koja će imati snage da adekvatno vodi ovu visoko obrazovnu ustanovu.

  5. Prof.dr Dobrila Stanković Đorđević je već krenula u kampanju.Odriče se onoga što je radila u timu sa Višnjićem a sada se odriče haosa koji je proizveo tim sa dekanom Ilićem. Za prodekane predlaže bivšeg demokratu (sada u Tadićevoj partiji) Dragana Krasića, Dragana Milića svima dobro poznatog „kardiohirurga“ i Zorana Perišića aktuelnog gradonačelnika. Dobri poznavaoci prilika kažu da ona i ako bude dekan neće nikako moći da ispuni obaveza koje joj nameću(i koje će morati da ispuni) njeni sadašnji lobisti.Tačno je da joj je ćerka šef neke službe na Med,fakultetu, muž šef katedre, a sin već volontira ili radi na odredjeno na hirurgiji.Toliko o moralnom liku i delu prodekanke Dobrile Stanković Đorđevic.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *