Svetislav Kari Pešić sledeće nedelje postaje počasni doktor Univerziteta u Nišu

Svetski priznatom košarkaškom treneru Svetislavu Pešiću, krajem prošle godine dodeljena je titula počasnog doktora Univerziteta u Nišu. Njegova promocija na kojoj će mu biti uručena diploma o počasnom doktoratu, koju organizuje Rektor Univerziteta u Nišu, obaviće su sredu 12. juna sa početkom od 12 sati u velikoj sali Univerziteta.

Predsednik senata Univerziteta u Nišu, prof. dr Dragan Antić u obrazloženju navodi da je Svetislav Pešić jedan od najtrofejnijih evropskih košarkaških trenera, i svakako jedna od ličnosti koje su imale ogroman uticaj na košarkašku igru uopšte. Upravo zbog toga će mu se dodeliti počasni doktorat Univerziteta u Nišu, kao priznanje za njegov rad, naročito u razvoju i afirmaciji sporta na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu i Univerziteta u Nišu. 

„Uspesi koje je u svojoj karijeri ostvario su za divljenje. On je jedini trener koji je osvojio titulu prvaka Evrope i Sveta u svim takmičenjima koje organizuje FIBA. Jedini je trener koji je osvajao Evropsko prvenstvo sa dve različite države (Nemačka i Jugoslavija)“ – navodi Antić

Pešić je proglašen je trenerom godine u Evropi za 2003. godinu, a za najboljeg trenera najbolje evropske nacionalne lige proglašen je 2019. godine. Dobitnik je zlatne značke KK Bosna Sarajevo, zlatne značke Košarkaškog Saveza Nemačke, zlatne značke Košarkaškog Saveza Srbije i zlatne značke KK Barselona (2003).

„Grad Berlin mu je dodelio najviše odlikovanje Orden zasluge države Berlin, a predsednik SR Jugoslavije ga je 2001. godine odlikovao Medaljom časti prve klase „Nemanja“ i 2002. godine medaljom časti prve klase „Jugoslovenska zastava“ – kaže Antić.

Takođe, Svetislav Pešić se, radeći sa mlađim reprezentativnim selekcijama, istakao kao izvrstan pedagog jer je na mlade igrače delovao i vaspitno trudeći se ne samo da postanu vrhunski sportisti, već i bolji ljudi.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *