Svrljižani pobedili sa čokoladicom koja se pretvara u čaj

Učenička kompanija „Joint Venture” iz Srednje škole „Dušan Trivunac Dragoš” u Svrljigu osvojila je prvo mesto na Regionalnom takmičenju učeničkih kompanija jugoistočne Srbije održanom u Nišu u četvrtak. Ovi srednjoškolci se u okviru svoje kompanije bave proizvodnjom i prodajom „Čajite” – čokoladice od prirodnih sastojaka koja se nakon potapanju u toplu vodu može popiti i kao čaj.

Drugo mesto pripalo je kompaniji „Itrion” koju čine učenici Poljoprivredne škole u Aleksincu koji proizvode suplemente u ishrani na bazi meda. Učenička kompanija „Džinče” iz Tehničke škole u Vlasotincu osvojila je treće mesto sa specifičnom zimnicom od ljutih papričica i slatkog grožđa. Pored ovih kompanija, na nacionalno finale plasirale su se i „Archive Codex” Gimnazije „Bora Stanković” u Nišu sa android aplikacijom koja pomaže učenicima da prate školske obaveze, kao i „Godži Coffee” koju čine učenici Ekonomske škole u Nišu koji se bave proizvodnjom i prodajom „zdrave” kafe sa godži bobicama.

Zajedno sa pobednicima ostala tri regionalna takmičenja (jugozapadna i centralna Srbija, Vojvodina i Beograd), ovi učenici će se u maju boriti za titulu nacionalnog pobednika i predstavnika Srbije na evropskom takmičenju najboljih učeničkih kompanija koje će biti održano u julu ove godine u Beogradu.

Učenička kompanija je jedan od najpoznatijih programa Dostignuća mladih koji obezbeđuje osnovno ekonomsko obrazovanje za učenike srednjih škola i sprovodi se širom sveta. Program traje preko cele školske godine a Evropska komisija ga je označila kao najbolji primer preduzetničkog obrazovanja. Učenici koji su „zaposleni” u ovim kompanijama tokom školske godine stiču znanja o tržišnoj ekonomiji i preduzetništvu kroz programe „Dostignuća mladih” i svoju kompaniju vode od osnivanja do izrade kompanijskog izveštaja i zatvaranja kompanije. Program Učenička kompanija deo je projekta „Decenija preduzetništva” koji sprovodi Vlada Republike Srbije.

Takmičenje je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji, uz saradnju i finansijsku podršku Ministarstva privrede, Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), kompanije TeleGroup i Roda centra.

gradjanin.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *