Taj 5. oktobar je bio prekretnica, ali i dalje nemamo pravnu državu, nemamo demokratiju

piše: Miodrag Stanković, predsednik GO Demokratske stranke Niš

Na današnji dan pre 17 godina napravljena je prekretnica da Srbija više nije zemlja koja je u otvorenom sukobu sa drugim zemljama. Ali nažalost i dalje nemamo pravnu državu, nemamo demokratiju, nemamo nezavisne medije ponovo se u vlasti okupljaju oni zbog kojih se i desio 5. oktobar. I ma koliko se ova vlast trudila da poništi tekovine 5. oktobra neće joj uspeti da ikoga ubedi da to nije istorijski važan dan za Srbiju.

I posle skoro šest godina vlasti u Nišu, Srpska napredna stranka i dalje ne ume da vodi grad, i dalje se svađaju oko rukovodećih funkcija, jer smatraju da je to politički plen koji ne znaju ni da podele, a pritom zaboravljaju na one zbog kojih postoji taj njihov «politički plen», zaboravljaju na građane…

Iako je Demokratska stranka ukazivala na propuste u formiranju Komisije koja treba da sprovede proceduru izbora 10 direktora najvećih javnih preduzeća u Nišu, govorili smo da komisiju treba sastaviti od usko stručnih ljudi, a ne stranačkih, međutim vlast na čelu sa SNS je ostala gluva na sve to i formirala stranačku komisiju preko koje su želeli da utiču na izbor i postavljenje svojih partijskih direktora… Očigledno je da ni to nisu umeli da urade kako treba, u toku je velika unutar stranačka borba za preuzimanje javnih preduzeća…. Borba izvršne i zakonodavne vlasti, odnosno borba Gradskog veća i Skupštine Grada Niša, jer je komisiju izabrala Skuptina Grada Niša.

Situacija u Nišu je jako loša, svakog dana sve više ljudi odlazi iz Niša, sve je manje zaposlenih, to se jasno vidi kroz realizaciju budžeta Grada, gde su prihodi od poreza na zarade od 2012 godine iz godine u godinu sve manji i manji. U 2016. je prihod od poreza na zarade bio čak za 419 miliona dinara manji nego u 2012. U 2017 je on još manji. Od obećanih novih firmi i investicija nema ništa ni na vidiku.

Kako su počeli da se svađaju izgleda da predstoji i zatvaranje javnih preduzeća, većini direktora je mandat istekao 2 oktobra. A ko će onda da brine o smeću, o higijeni, o grejanju…? Sve to izgleda nimalo ne brine šestogodišnju vlast u Nišu, njima je bitno da izaberu svoje direktore. A dok to ne urade, grad će prestati da funkcioniše.

Zbog toga što Srpskoj naprednoj stranci, građani nisu bitni, zbog toga što ne umeju da vode ni gradske opštine, ni sam grad, Demokratska stranka traži da se raspišu vanredni lokalni izbori, kako bi nesposobna vlast bila smenjena i kako bi konačno grad Niš mogao da počne da funkcioniše, da nišlije i nišlijke ne budu građani drugog reda u odnosu na građane Beograda, čiji penzioneri će izgleda jedini u Srbiji a sve zbog izbora, primiti i trinaestu penziju. Gospodo iz SNS, vreme je da se sklonite sa vlasti!

2 Comments

  1. 5-i oktobar i sve predhodne dane a i naredne dane – do današnjeg dana /06.10.2017.god./ treba da proglasimo za „DANE ZABLUDE“ ili „Dane Srpske naivnosti i gluposti“ … a kako mi se čini i „buduće dane“ – ne znam do kog datuma ! Sa kojim pravom to tvrdim – sa pravom čoveka /valjda jesam???/ , koji je sve „preturio“ preko glave i „dočekivao“ „glasnike“ /a glasnike su nekada ubijali , ako donose loše vesti/, al’ ovi su donosili „dobre vesti“, „moje , tvoje, naše bolje budućnosti“ ! Ali , kad im pomogomo da „osvoje vlast“ – narod vide samo njihovu bolju budućnost ! Neki ripaše s’ padobran – pa si zaposliše decu u „JEPS“ , drugi teoše da „razviju vinogradarstvo“ , treći otidoše da „razviju „JEPS“ u BGD , četvrti otvoriše „saloone“ sa njine dve šake, neki „zaglaviše“ na sud – sigurno zbog „poštenje“, etc.etc…
    Dete tj. gos-n M. Stankoviću , nadji nekog VPR-a, MVP-a ali gledaj da to bude neki iskusan „demokrata“ , koji je vratio oduzeto od države , pa neka se on „eksponiše“ /nemoj ga „blokišeš“/ i da nam objašnjava prošlo „trpno“ stanje i kako je bilo , kako nam je sad a i kako će nam bude ! Stari „provereni“ kadrovi iz i u sadašnji Niški DS , mogu to da nam najbolje „objasne“ , ako nisu „preleteli“ u SNS /sigurno su „zasićeni“ boljom budućnošću „svog“ naroda , koju gledaju iz džipovi , kamioni, avioni …
    Ma , treba da me odlikuju „ORDENOM Dijamantske zvezde za NAIVNOST i GLUPOST“ – ne predsednici , jer su „svi,svi,svi…“ bili grobari naše budućnosti a jedan je pa stvarno bio grobar /vidim da i sad ne miruje a u mirovini je/!! Mada , ne treba samo mene da odlikuju – treba mnogo nas da odlikuju /i prošle a i sadašnja „vlast“/ samo gde će nadju to silno ordenje /ili se kaže ORDEVER , bolje s’ ordever – narod je gladan , valjda … ali kako se niko ne buni – svi su siti i presiti a možda i prezasićeni od „boljeg života“! A ostavile su nam „demokrate“ /ti tek nastupaš/ svoj LEGACY… a skraćenica TE REČI ,na serbskom jeziku je izgleda mi = SNS ! Naravno , u otelotvorenju nazovi, „Gradskih i ostalih vlasti“ , veeeeelikog „grada“ Niša , prestonog grada osiromašene i upropašćene neprestanim „stranim ulaganjima“ – „Južne Srbije“ . Mogu da psujem /izvinjavam se , nisam turio „i“ u predhodnu reč a trebalo je da ispadne PISUJEM/ , još 10 dana u „znak zahvalnosti“ tj. „Dana …zahvalnosti“ svim partijama koje nam „obezbediše boljitak“ ! Da ne pomisli narod da sam
    SPS-ovca /ovac , opet greška – loše redjam slova na Gutembergovu mašinu , najnoviji izum -specijalno „izbezumljen“ za SRPSKI narod i „otečestvo“, ali ću se izveštim/. „A sad …šizenje“ , idem da razmislim za kuga ću glasam , jer ako se opet z… tj. zeznem , ne gine mi „još bolja i lepša budućnost“ ! Mada vi svi razmišljate umesto mene i nema se z…………… U zdravlje i bolje vas našao !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *