To su prave Nišlije: Komšije u Romanijskoj ulici sakupile paketiće za obolelu decu

… i tu nije kraj jer se akcija nastavlja. Nakon gostovanja predstavnika Udruženja osoba sa autizmom, u jutarnjem programu NTV, tokom kojeg, su krajem novembra, zaposlenima u ovoj medijskoj kući i svim humanim Nišlijama postavili „izazov“ i uputili poziv u pomoć za prikupljanje novogodišnjih paketića za članove udruženja, za manje od dve nedelje, zahvaljujući fenomenalnom odzivu, do sada je prikupljeno preko 70 paketića. Najveći „dobročinitlji“ zasada, stanari iz Romanijske ulice, koji su već od ranije poznati po sličnim akcijama.

deca-romanijske-ulice
Stanovnici i deca Romanijske ulice
nikola-markovic
Nikola Marković, vioditelj jutarnjeg programa Niške televizije i prvi među jednakima u drugarskoj ekipi koji sakuplja radost za decu

Nakon stalnih javnih apela svih zaposlenih u Niškoj televiziji, u nameri da gradskom Udruženju osoba sa autizmom, koje se skoro pa, samostalno finansira, pomognu da i njihovi najmlađi članovi od „Deda Mraza“ za novogodišnje praznike dobiju poklon paketiće, na stotine Nišlija odazvalo se „izazovu“ i još jednom pokazalo da na niškoj kaldrmi, humanost i dalje obitava. Najveće iznenađenje za sve, bio je poziv Radice Tonić, predsednice Skupštine stanara u zgradama 15, 17 i 19, u kojima je čitav komšiluk za manje od 24 sata pripremio čak 50 istovetnih novogodišnjih paketića.

Čim sam čula na našoj televiziji ali i od komšija koji tamo rade, okačila sam javni poziv na ulaznim vratima svake zgrade, i verujte mi da su se bukvalno svi odazvali, neki su me sretali na ulici, dolazili na vrata, kod nekih sam i ja išla, i uspeli smo da sakupimo 15 hiljada dinara munjevitom brzinom i pripremimo poklone koje ćemo ovih dana doneti na NTV, prepričava uzbuđeno gospođa Tonić, koja dodaje da su slične akcije organizovali i ranije, jer žele da daju primer mališanima koji žive tu, a ima ih čak preko 90.

Javni poziv u Romanijskoj ulici
Javni poziv u Romanijskoj ulici

Osim prijateljski raspoloženih komšija iz Romanijske, humanoj akciji priključili su se i mnogi drugi. Prema rečima zaposlenih na televiziji, skoro svakoga dana su dolazili gledaoci i donosili kese sa konditorskim proizvodima, slanišima i igračkicama, pa su se čak i priključili zaposleni u jednoj niškoj IT mini kompaniji, koji su deci donirali 7 poklon paketa. Saznajemo i da dečica iz Voždove škole uveliko pripremaju poklon iznenađenja za svoje drugove koje će lično doneti u studio.

Mi se uveliko spremamo da se i mi aktiviramo, da i mi damo neka sredstva, sve to podelimo i prikladno upakujemo, tako da će, pošto akcija još traje, do 20.og decembra, kako smo odlučili, i dalje prikupljati pa ako nešto „pretekne“ u dogovoru sa Udruženjem mi ćemo to proslediti i drugoj deci iz drugih Udruženja, ali smo zaista oduševljeni što smo svi još jednom pokazali slogu i humanost, vele medijski ranid tako da se i oni uveliko pripremaju da to sve podele i upakuju u prigodne novogodišnje kese.

paketici-iz-romanijske1
Paketići iz Romanijske ulice spremni da se uskoro podele na Niškoj televiziji

Sakupljanje sredstava za paketiće i u Svetinoj kafani

Izazov su prihvatili i „prijatelji“ ove medijske kuće, tako da je u toku priprema paketića i prikupljanje sredstava i u Svetinoj kafani (Ulica Dragiše Cvetkovića), gde su već pripremljene i zanimljive „mozgalice“ i školski pribor, a u toku je i kupovina ostalih proizvoda.

Lepe vesti su, za koje su saznali i predstavnici Udruženja osoba sa autizmom, kako kažu, oduševile sve članove i njihove porodice, jer je, vele, ovo potvrda da društvo želi da brine o njima i smatra ih jednakima.

Ne mogu da verujem i opišem kako se osećamo, svi oni će, kojima i mala pažnja mnogo znači, moći da svoju Novu godinu dočekaju sa širokim osmesima i iako je prvobitno bio plan da podelimo poklone 21. decembra kada smo organizovali predstavu u Lutkarskom pozorištu, možda ćemo to ipak odložiti za 30. decembar, jer ćemo na predsatvu pozvati i korisnike mnogih ustanova, pa se bojimo da nam paketići ne zafale, ali ćemo svakako ako ostane preusmeriti to i za drugu decu kojima je to potrebno, naravno sve ćemo to zajednićki dogovoriti jer svi sarađujemo, istakao je za Građanin Danijel Arsenković, jedan od predstavnika Udruženja.

Podsećamo, akcija prikupljanja paketića i dalje traje, a kako navode iz NTV neće prestati da pozivaju Nišlije da pokažu humanost, a svakako će svi pokloni na kraju otići „u prave ruke“. Nedavno su sličnu akciju pokrenule i mame iz Niša, koje uveliko prikupljaju poklone koje će podeliti članovima NURDORA, odnosno deci oboleli od teški malignih bolesti i mnogim drugim mališanima, tako da nije isključeno da i pomognu jedni drugima.

Gradjanin.rs


Uključuju se lekari i privatnici

Poslednja vest koju je naša redakcija dobila je i da su se u akciju pomoći, zasada priključile i dve privatne klinike iz našeg Grada, koje nisu želele da im se imena spominju u tekstu. Jedna će donirati po 5 tretmana za dva mališana u hiperbaričnim komorama, a druga, poznata niška očna klinika, spremna je da svim mališanima besplatno uradi opšti oftamološki pregled, i na taj način i zdravstveno potpomogne osobama sa autizmom.


 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *