Tribina „Od glasača do birača“: Partokratija je nagrizla sve institucije u Srbiji

Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD) je u okviru Festivala demokratije organizovala javnu diskusiju ,,Od glasača do birača’’ u  EU info kutku u Nišu gde su na temu izbornog sistema govorili eksperti iz ove oblasti sa Fakulteta političkih nauka u Beogradu i Pravnog fakulteta u Nišu. Oni su se saglasili da je promena izbornog sistema neophodna kako bi građanska volja na izborima bila što adekvatnije predstavljena.

Profesor Fakulteta političkih nauka dr Milan Jovanović kazao je da je aktuelni, proporcionalni  izborni sistem sa zatvorenom listom i petoprocentnim pragom, retka varijanta proporcionalnog sistema u svetu.

Blokirane liste nas pretvaraju u glasače, a ne u birače. Možemo da biramo samo stranke, ne i pojedince’’, zamerio je prof. Jovanović.

Da nema komunikacije između građana i poslanika potvrdio je i doc. dr Dušan Vučićević sa FPN-a koji kaže da je naš izborni sistem ,,hiperreprezentativan ali se kroz kripto-koalicije obesmišljava prag od 5%. Kroz koalicije se oni za koje građani nikada ne bi glasali šlepaju uz velike partije. Da li ćete ući u parlament zavisi od toga u kakvom ste odnosu sa vrhom partije’’.

Profesorka Pravnog fakulteta u Nišu dr Maja Nastić kao osnovnu primedbu navodi to što Zakon o izboru narodnih poslanika nije u skladu sa Ustavom Republike Srbije. Kao pozitivnu stranu aktuelnog izbornog sistema navodi ,,predstavljenost žena i nacionalnih manjina u parlamentu’’. Sagledavajući aktuelnu društvenu i političku situaciju, profesor dr Dejan Vučetić sa Pravnog fakulteta u Nišu konstatuje da je ,,partokratija nagrizla sve institucije’’.

Centralizacija je, takođe, uočena kao jedna od manjkavosti izbornog sistema jer naš parlament čini čak 100 poslanika iz Beograda i Novog Sada (od 250) iako u ova dva grada živi tek 25% birača.

Model sa jednom izbornom jedinicom sprovodi metropolizaciju jer jedinice lokalne samouprave nisu adekvatno predstavljene u skupštini. Male, nerazvijene opštine nemaju poslanike, nemaju preko koga da se obrate, da utiču na vladu, na politike’’, kazao je prof. Jovanović (FPN).

Na tribini ,,Od glasača do birača’’ predstavljeno je i šest alternativnih izbornih modela izrađenih kroz inicijativu Biram koga biram.

gradjanin/NKD

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *