Tribina „Peščanika“ u Nišu: Bojimo se da će se „susret“ s vlašću opet odigrati na ulici

U Nišu je održana tribina „Peščanika“ pod nazivom “Država bez javnosti- građani bez privatnosti”. Učestvovali su Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja, Svetlana Lukić, urednik Peščanika, Nemanja Nenadić i Zlatko Matić iz „Transparentnosti Srbija“. Tribina u Centru za obrazovanje prosvetara nije bila posećena na zavidnom nivou.

foto: Vesna Crnogorac

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštiti podataka o ličnosti Rodoljub Šabić rekao je da su pritisci na ovu insituciju i njega lično dostigli „nezamislive razmere“, a da se poverenikovo pozivanje na poštovanje zakona sve češće doživljava „kao napad na državu“.

Ipak, posebno je zabrinjavajuće što primena Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, odnosno poštovanje rešenja koje je Poverenik doneo zbog kršenja tog zakona, od 2015. godine beleže pad, i to prvi put od usvajanja zakona 2004. godine, od kada su bili na stalnoj uzlaznoj putanji. Ni posle 13 godina, dakle, „nije jasno“ da onaj ko se primi javne funkcije i raspolaže javnim novcem mora da polaže račune građanima i javnosti- rekao je Šabić, dodajući da je srpski Poverenik „možda i najaktiviji na svetu, jer mesečno prima oko 3.000 žalbi na nedostavljanje informacija i dokumenata, dok njegove kolege imaju po stotinak žalbi godišnje“.

Na tribini “Država bez javnosti- građani bez privatnosti”, u organizaciji Peščanika, Šabić je kazao da je bio „konsterniran“ nedavnom informacijom da su srpski ministri u razgovoru sa kineskim investitorom i ambasadorom Kine „dogovorili mehanizme kontrole odobravanja bolovanja“ u Železari Smederevo, te najavili da će taj „pilot projekat“, ukoliko bude dao dobre rezultate, biti opšte primenjivan. – Vlast bi morala da shvati da ponižavanje ili nepoštovanje domaćeg zakonodstvstva neće privući strane investitore- ocenio je.

Šabić je ponovio da su dogovori ministara sa stranim investitorima da ugovori o tim investicijama neće biti objavljeni, kao i eventualne ugovorne odredbe te vrste, i ništavni i neprihvatljivi. Ne smeju biti objavljeni jedino međudržavni ugovori koji sadrže odredbu da se na njih ne primenjuje Zakon o informacijama od javnog značaja, a usvoji ih Skupština Srbije, i takvih je „samo par“. Ipak, građani Srbije ni do danas nisu videli ugovor sa „Fijatom“, ili ugovor Železare „Smederevo“ sa stranom menadžerskom grupom, koja je godinu dana upravljala tom kompanijom, i za to vreme napravila gubitak od 140 miliona evra, što je „najkatastrofalniji rezultat u njenoj istoriji“ koji će, uzgred, platititi građani Srbije, iako za njihovu „tajnost“ nema pravnog osnova, podsetio je.

Popularno je i korišćenje oznake „strogo poverljivo“, koja se stavlja na raznorazna dokumenta, mada se može koristiti samo kada bi njihovo objavljivanje „teško ugrozilo interese Republike Srbije“. Pošto ima 27 sertifikovanih službenika za tu vrstu nadležnosti, Poverenik, naravno, može ulaziti i u dokumenta sa najvećim stepenom tajnosti. Drugi državni organi, među kojima i Agencija za borbu protiv korupcije i tužilaštva, nemaju nijednog sertifikovanog službenika koji to sme da čini, a već godinama ostvaruju uvid u takva dokumenta, što znači da sistematski krše Zakon o tajnosti podataka- kazao je Šabić.

Urednica sajta „Peščanik“ Svetlana Lukić je dodala da je možda pogrešno pričati o „doterivanju sitema“, odnosno poštovanju i unapeđenju zakonodstva, dok u Srbiji postoji i vlada „gola sila“. Institucije su ugušene, medijski mrak je sve gušći, novinarka Danasa je bukvalno uhvaćena za gušu dok je radila svoj posao, u Nišu se pale automobili funkcionera, profesije i građani ćute…“, precizirala je.

Kada imamo tako lošu situaciju, i kada smo saterani u ćošak, a nemamo insitucije ili medije, ostaje nam samo ulica. Plašim se da će se „susret“ sa vlašću opet odigrati na ulici, koja uvek sa sobom nosi brojne rizike- rekla je ona.

Na tribini su govorili i predstavnici Transparentnosti Nemanja Nenadić i Zlatko Minić. Oni su ukazali na propuste u javnim nabavkama, te saopštili rezultate istraživanja referenci direktora i članova Nadzornih odbora 30 javnih preduzeća u Srbiji, koje je ta organizacija nedavno sprovela.

piše: Zorica Miladinović list Danas

1 Comment

 1. Sledeće tribine da se pripreme pod nazivom :
  1. „Država bez gradjana – javnost bez privatnosti“
  2. „Gradjani bez države – privatnost bez javnosti“,
  3. „Gradjani bez javnosti – država bez privatnosti“
  4. „Javnost bez gradjana – privatnost bez države“
  Ma za tribine ima da napabirčimo i „državu“ i „javnost“ i „privatnost“ … ali kako da gradjane „navatamo“ , kada su se vratili u „predjašnje stanje“ ! Mislim da evolucija beše : prvo larve – pa leptiri a sad…kontra…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *