Trogodišnjem Mihajlu Paločeviću potrebna pomoć

Mihajlo Paločević iz aleksinačkog sela Prćilovica boluje od retke bolesti, Sturge Weber-ovog sindroma. Mihajlo ima tri godine i zbog prirode bolesti pamti samo 20 dana života bez glavobolje.

prcilovica_palocevic

Na slučaj malog Mihajla Paločevića ukazala nam je Vesna Ilić iz aleksinačkog udruženja obolelih od malignih bolesti Ljubav, vera, nada.

„Mihajlo Paločević je trogodišnjak kome je zaista potrebna pomoć. Boluje od sindroma koji mu život čini jako teškim. Porodica malog Mihajla živi u jako teškim uslovima. Njihovu situaciju su pomogli meštani Prćilovice pa su zajedničkim snagama ozidali kuću za Paločeviće. Vodovod i kanalizacija je donirala priključak, ali je još dosta toga potrebno. Nedostaju malterisanje kuće, instalacija struje i vode unutar objekta, stolarija je takođe potrebna, nameštaj, kuhinja itd. Paločevići žive u iznajmljenom objektu. Koristim priliku da pozovem sve vaše čitaoce da pomognu. Ja im se u ime porodice Paločević unapred zahvaljujem.“

Kako bi objasnili koliko je Sturge Weber-ov sindrom ozbiljna bolest navešćemo samo neke od simptoma kao i fotografiju jednog od obolelih.

Kako se manifestuje Sturge Weber sindrom?

Pošto se tumori porekla krvnih sudova mogu naći na bilo kojoj lokaciji unutar lobanje, simptomi i znaci mogu biti različiti i uključuju

 • glavobolja, često migrenoznog tipa,
 • postojanje epileptičnih napada (javljaju se u preko 80% slučajeva) – fokalni, generalizovani napadi i status epileptikus
 • postojanje neuroloških deficita (hemipareza- oduzetost ekstremiteta sa jedne strane)
 • hemianopsija (gubitak vida sa jedne strane vidnog polja)
 • postojanje povišenog očnog pritiska i pojava potpunog gubitka vida
 • često se javlja i izbuljenost očiju – buftalmus
 • zaostajanje u rastu i razvoju
 • mentalna retardacija
 • na licu se javlja prebojenost kože boje crvenog vina koje kasnije mogu da potamne

Da je situacija zaista teška dovoljno je da u Google ukucate Sturge Weber sindrom i videćete kroz kakav pako žive oboleli od te bolesti.

Znam da para svima nedostaje, ali ako imte mogućnost da poklonite nešto što bi porodici malog Mihajla olakšalo život, unapred hvala.

D. Ostojić

2 Comments

 1. Najbolje je naravno da objavite broj racuna za uplatu pomoci, kao i da date konkretan predlog kako se malom moze pomoci. Kakva terapija, gde, koliko novca?
  Za pomoc u stvarima takodje objavite sta malom i njegovoj porodici nedostaje. Povezite sa sa udruzenjem „Pomoc ugrozenim Nislijama“ na fejsbuku, ili nekim drugim. Obnovite post na fejsbuku. Pozdrav!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *