Tu, tu… Tutnem vam ga u urmovaču, baš!

[dropcap color=“#DD3333″ type=“square“]g[/dropcap]rađanin: Milorad Doderović, novinar australijskog SBS radija

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPotpuno je u pravu odbornik Socijaldemokratije u niškoj gradskoj skupštini Boban Mihajlović koji je ovih dana u ime Gradskog odbora ove stranke zatražio ostavku kompletnog menadžmenta Gradske toplane na čelu sa direktorom Slobodanom Maksimovićem jer su neodgovorno i nespremno dočekali početak grejne sezone. Ostavili su pola grada u cvokotanju. Ta njihova (ne)odgovornost, inače nema nikakve veze sa dugovima toplane prema isporučiocu energenata, jer šta su radili između dve sezone i zašto na vreme nisu remontovali sve toplane i toplovode u gradu?

Tehnička provera, takozvane “ tople probe“ i zamena instalacija nisu odrađene na vreme. Zato je grejna sezona u Nišu startovala nikad gore, što može biti i dokaz nesposobnosti menadžmenta ovog javnog preduzeća da radi svoj posao kako treba i dokaz koliko je loše pre svega za građane što se nastavlja praksa dovodjenja na čelo javnih preduzeća partijski podobnih, a ne sposobnih ljudi. I aktuelna vladajuća koaliciona garnitura slagala je u predizbornoj kampanji obećavajući da će raskinuti sa praksom partijskog kadroviranja.

141027grejanje

Što se tiče Gradske toplane u Nišu, u njoj se poslednjih godina svašta dešavalo, a bilo je i lišavanja slobode pojedinih direktora. Aktuelni direktor Slobodan Maksimović u svojim medijskim nastupima, dok pola grada cvokoće, odgovarao je na novinarska pitanja vrlo arogantno, da ne kažem čak i bezobrazno.Ali, ako njemu očigledno nije padalo na pamet da povodom katastrofalnog početka grejne sezone podnese ostavku, moralo je to da padne a pamet vrhu njegove stranke. Ali, avaj, o čemu ja to pričam, kao da nisam svestan u kojoj zemlji i kom i kakvom gradu živim!

Taman sam se nekako smirio od pritiska koji mi je ripio kao lud dok sam na tribini Lokalnog antikorupcijskog foruma LAF slušao gradske čelnike kako se mrtvi ladni vade da nisu namestili tender za izbor gradskih prevoznika, iako je u javnost procureo i snimak sa sedenice gradske vlade na kojoj se o tenderu razgovaralo kao na pijaci, daleko od zakona i zdravog razuma. Po sistemu „ja nisam odavde i o čemu vi to pričate“ ponašao se na tribini LAF i sam gradonačelnik Zoran Perišić, umesto da je presavio tabak i podneo ostavku, pa da se mirno vrati kardiologiji u koju se, svaka čast, mnogo bolje razume nego u politiku.

Živim inače u zgradi u Oblačića Rada 24 u kojoj nema grejanja ni ovog trenutka dok ovo pišem (26.oktobra). Izgubio sam svaku nadu da će ga i biti, iako su sinoć predveče dolazili iz toplanine interventne ekipe i u podrumu zgrade konstatovali kvar na podstanici. Ali, sećam se da su dolazili i pred početak grejne sezone i tada tvrdili da je sve u redu. Ali, obečaše da će kvar otkloniti iste večeri i mrtvi ladeni slagaše sve nas iz desetospratnice u čijim porodicama inače ima i nekoliko beba.Nema klimu u stanu, nemam ni grejalicu, a i da je imam ko će da mi nadoknadi uvećanu potrošnju struje. Ili ko će prvi sledeći račun za grejanje da umanji za dane provedene bez grejanja? I opet hvatam sebe da lupetam kao da sam zaboravio u kom i kakvom gradu živim!Ali, umotan u ćebe pravim novi trošak i manijakalno okrećem centralu Toplane nadajući se, da ako ne mogu direktora, onda makar mogu da nagrdim dežurne dispečere. Evo kako to ide otprilike…

Okreni (018)42391888 radi grejanja. I dobićeš automatsku seretaricu koja će te uputiti da sačekaš dok prvi operater bude slobodan. Nekima i uspeva da dobiju vezu, a na primedbu da u vašoj zgradi nema grejanja čućete lažnu priču da ste prvi koji prijavljuje problem sa grejanjem sa te adrese. A onda i savet da se strpite, da će stići interventna ekipa toplane, a da se u međuvremenu možete „spasiti“ uključivanjem klime. Kao da klima, grejalice, TA peći i sve ostalo ne troše struju… Ej bre, svi vi iz Gradeske toplane pa koga vi fortete i j…u zdrav mozak. Koliko vas tamo ima, koliko vas se nakotili po stranačkim linijama, kolike su vam plate a koliki gubici, koliki troškovi za reprezentaciju, piju li vaši direktori „urmovaču“…? A onda shvatim da se svađam sam sa sobom.

Okrećem brojeve i razmišljam o početku „razgovora“ – „Alo, jeli to toplana?“

Ali oćeš, zazuzeće. Tu,tu…Tutnem vam ga u urmovaču, baš!

© 2023 GRAĐANIN - Gradjanin.rs je upisan u Registar medija Republike Srbije pod rednim brojem: IN000266