Tuga u niškoj gimnaziji zbog poginule drugarice

Iva Mamutović (19) srednjoškolka Gimnazije „9. maj“ u Nišu tragično je poginula u subotu oko 19 sati kada je na krovu zgrade u Čarnojevićevoj ulici broj 25 snimala video klip sa još dva prijatelja. Tragična sudbina ove perspektivne devojke, učenice odeljenja IV/4 potresla je javnost jer je usled nesrećnih okolnosti i trenutka nepažnje izgubila život.

Gimnazija 9. maj

Ona je bila na krovu zgrade sa dvojicom drugova. Kako je htela da ima što širi kadar pri snimaju kadrova, ona je krenula unazad, ali je prekoračila ivicu zgrade i pala. U Višem tužilaštvu nam je rečeno da nije bilo sumnjivih okolnosti.

U Gimnaziji „9. maj“ u Nišu su i đaci i nastavni kadar jako uznemireni zbog prerane smrti učenice koja je bila naklonjena društvenim naukama, a kako njena razredna i profesorka matematike, Marija Mitić kaže bila je avangardna i pre svega dobar drug.

Ono što iz profesorskog ugla mogu da kažem je da je Iva bila zrela osoba. I njeni prijatelji iz razreda tvrde da nije bila prirodni lider, ali je uvek izražavala jasan stav o društvenim pojavama. Bila je svestrana, pisala je pesme, bavila se umetnošću. Slobodno se može reći da je bila reprezentativni primer đaka naše gimnazije – priča Mitićeva kojoj je malo nedostajalo da pusti suzu dok priča o svojoj bivšoj učenici.

U ovoj gimnaziji planiraju neku vrstu skupa koji bi bio oproštaj od Ive, ali sa pijetetom prema drugarici i bez prisustva javnosti.

Ana Veljković v. d. direktorka koja od skora obavlja ovu duužnost kaže da se takvi posebni đaci odmah prepoznaju.

Videla sam je skoro na hodniku kako priča o svom diplomskom radu sa profesorkom filozofije. Planirala je da upiše filozofiju i bila je jako zainteresovana za svoj rad. Na žalost, ogromna tragedija je sve to sprečila. Svi kažu da Iva nije bila sklona tome da prati razne rijaliti programe. To ne važi za nju, ali mora se reći da je društvo kod nas zaboravilo prave moralne vrednosti. Uopšte postoji ta nota kod mladih danas da zbog takozvanih „vorholovskih pet minuta“ mladi umeju da ugroze svoju bezbednost. Pitanje je kako apelovati na sve nadležne da se vrate stare karakterne osobine, a to je da uzori budu umetnici, naučnici i oni koji su zaista svojim trudom i radom postigli nešto u svojim oblastima, a ne rijaliti i slične „zvezde“ – rekla je direktorka Veljkovićeva.

M.S.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *