Tvrđavski most opet „prokrvario“

piše Nikola Marković, novinar

Prve jače snežne padavine u našem gradu, osim kolapsa i blokade saobraćaja, smene pojedinih „funkcionera“ i opravdanih srditih komentara Nišlija, učinile su da Tvrđavski most u centru Niša PONOVO, već treću godinu zaredom „prokrvari i počne da bledi“. Da podsetimo, Dragan Dimitrijević, nadzornmi organ Direkcije za izgradnju grada ranije je obećao „Građaninu“ da će izbledeli delovi mosta ponovo biti prefarbani, ali profesionalno. To se nikada nije dogodilo.

Oksidna bordo boja kojom su građevinci nakon rekonstrukcije tada premazali trotoar, u želji da bude iste boje kao i ograda mosta, ponovo se isprala, a nažalost, objašnjenje nadležnih iz Direkcije za izgradnju Grada i razlog kako je moguće da se ta hemija ponovo nije „primila“, izostalo je kao i prošle zime. Neki su spuštali slušalicu, a neki nisu želeli da se „mešaju u svoj posao“ pa se nisu ni javljali na telefon.

 

Ukoliko ste imali prilike da tokom ovog vikenda ili krajem prošle nedelje prolazite „novom“ pešačkom zonom, odnosno mostom koji vodi do amblema našeg velelepnog Grada- Tvrđave, mogli ste da primetite da je sav sneg na kolovozu pored trotoara crven, a oni koji to nisu, pa su slučajno obuveni ušli u svoj ili tuđi dom, retko gde su prošli bez kritike ili pomisli domaćice da je reč o nekim „nečastivim“ radnjama i da treba da odmah odu u Crkvu.

-Naravno da svakoga dana prolazim tuda jer sam navikao da kupujem u pekari preko mosta, iako poslednju deceniju živim pored Banovine i nisam ni primetio tu srvenu bju jer sam čitao novine dok sam hodao, da bi na kraju morao da nosim stazu iz hodnika na pranje jer je supruga urlala na mene što ne pazim gde idem, priča sa osmehom vremešni Nišlija, koji kaže da mu se gospođa toliko isprepadala da je obišla celu okolinu da otkrije“ otkud krv“ u njenom stanu…


E, pa Nišlije i vi svi prolaznici, ne bojte se, nije reč ni o kakvim vradžbinama i magijama, u pitanju je samo, izgleda, kako su tada objasnili nadzorni organi, već TREĆI PUT ZAREDOM, „široka(laka) ruka majstora koji su farbali trotoare na mostu.

Podsetimo, još krajem 2014., početkom 2015. godine, nakon parcijalne rekonstrukcije jedne strane mosta, trotoar je „na brzinu i potpuno amaterski“(što su tada pojedini funkcioneri Direkcije za izgradnju Grada i nezvanično priznali) premazan crvenom bojom, koja tada nije potrajala ni mesec dana, jer su neimari smetnuli s uma da će usred zime možda pasti sneg.

Nakon toga je tadašnje rukovodstvo naredilo, da kada potpuna rekonstrukcija bude odrađena, bude stavljen novi sloj oksidne farbe za asfalte, koji je, kako su tada objasnili otporan i na temeperature do 40 stepeni ispod nule. Ipak, iako novinari i nisu neki stručnjaci za farbanje, bar ne svi(pošto smo spali na to slovo da tekst koji treba da bude informativan postane kolumna),početkom prošle godine, svi su pisali o tome, kako „i Niš ima svoj „crveni most“ baš kao što prestonica ima „Plavi“, pa je istorijska građevina, koja decenijama i vekovima spaja levu i desnu obalu Nišave postala predmet sprdnje, i naravno, opet zbog „viška KVALITETNE boje“ koji je nanesen.

Na kraju, po svemu sudeći nadležni će, odnosno nova aktuelna vlast će, zbog očiglednih ne(namernih) propusta svojih prethodnika, na proleće verovatno ponovo morati da radi ovaj „Sizifov“ posao i troši novac Nišlija. Ipak je, složićete se, nedospustivo, da „Niš kao ogroman turistički potencijal, festivalski Grad i jedan od pokretača privrednog i ekonomskog razvoja“ ima most u epicentru urbane sredine, koji krvari i bledi svake zime.

 

2 Comments

  1. Kad ti most propada i vidis da je rizican za saobracaj,a para nemas da ga rekonstruises,nadjes solomonsko resenje-pretvoris ge u pesacku zonu!Sad ni takav ne znas da odrzavas a vazno je da je tebi licno dobro,da si primio platu na vreme,nek si trlja glavu sledeci na tvom mestu!Ionako si dosljak u Nisu,ako ima bolje otici ces,ako nema ostajes,jer ove Nislije,mnogo fini ljudi,dozvoljavaju da ih gazis i ponizavas!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

© 2022 GRAĐANIN - Gradjanin.rs je upisan u Registar medija Republike Srbije pod rednim brojem: IN000266