U Niš i dalje stiže duvan s Kosova, Vojvodine, Albanije – bosanski je najskuplji

Nelegalna trgovina rezanim duvanom na jugu Srbije je suzbijena, ali ne i iskorenjena. Dok su se do pre samo nekoliko meseci na tezgama pijaca južne Srbije mogli videti najlonski džakovi s rezanim duvanom koji se potpuno slobodno prodaju, danas je situacija malo izmenjena. Džakovi se nalaze ispod tezgi!

carina

Inspektorati i policija uspeli su da suzbiju narastajuću prodaju rezanog duvana, ali ona nije iskorenjena. Država Srbija je iz godinu u godinu gubila milione evra zbog nenaplaćenog poreza na švercovani duvan. Fiskalni savet republike Srbije je čak objavio da je 2013. godine podbacio za 24 miliona evra, ali zbog ukupnih nenaplaćenih akciza za duvan.

Šta se događa “na terenu”?

U istraživanju “Građanina” situacija na terenu danas, kada je reč o krijumčarenju duvana, je izmenjena u odnosu na ranije, ali kombiji, putnička vozila, kamioni i dalje “špartaju” po Srbiji, a Niš je izgleda jedan od glavnih punktova u državi gde se obavlja ozbiljna distribucija ove robe. To se, inače, i može pretpostaviti jer geografski položaj grada je “idealan” oduvek bio za sve vrste krijumčarenja.

carina2

Reporter “Građanina” se predstavio na jednoj od niških pijaca kao čovek koji želi da distribuira manju količinu rezanog duvana. Prvobitno nepoverenje i sumnje su ubrzo odbačene i onda saznajemo “pikanterije” iz ove oblasti šverca:

Vidi, duvan u Niš stiže odasvud. To ti je jedna opšta tarapana. Još uvek stiže iz Makedonije, ali manje od kada se proneo glas da su i šuške od kukuruza rezane pa prodavane kao duvan. Sada stiže s Kosova, Vojvodine, a ima ga i iz Albanije. Na niškim pijacama se prodaje po 2.000 dinara po kilu. Ima i onih koji “zamotaju” 20 cigareta u nekakvu kartonsku kutiju i prodaju paklicu po 100 dinara. Ako je u pitanju Bosanski duvan, a on je najbolji za sada, bar to važi među mušterijama, ali i prodavcima, on je nešto skuplji – prepričava nam jedan od sitnijih prodavaca duvanom.

Drugi, pak, prodavac pored njega tvrdi da se broj pušača nije značajno smanjio, “samo je siromaštvo nateralo mnoge da imaju svog prodavca”!?

Pojavila se ta trgovina duvanom po kućama. Onaj ko puši duvan zna od koga je kupovao ranije dok je bilo legalno. I sada odlaze jedan kod drugog kući uz prethodni telefonski dogovor. A, onda prodaja funkcioniše i na preporuku. Kada jedan ponudi prijatelje u društvu “motanom” cigaretom, uvek postoji šansa da još neko postane mušterija. Narod je naprsno osiromašio, a cena cigareta je zbog previsokih suma akciza porasla. Tako se opet vratila pojava prodaje duvana. Dvadesetak godina unazad paklica cigareta je nekada maksimalno dostizala cenu od nekadašnje marke i kusur, a sada ta cena iznosi 1,7 evra. To ti sve govori – priča on.

Stav “Filip Morisa” povodom nelegalne trgovine duvanom

Kompanija “Filip Moris” je jedna od retkih koja funkcioniše u niškom regionu. Od nekadašnjeg takozvanog Monopola, preko Duvanske industrije Niš pa do danas, ova fabrika verovatno nikada procentualno nije bila na većem gubitku što zbog siromašnog privrednog okruženja, što zbog šverca duvana i drugih nepredviđenih troškova.

Dovoljno je reći da je duvanskoj industrija izgubila preko 26 odsto domaće prodaje u 2013. godini, što znači da je država izgubila više od 200 miliona evra od akciznih prihoda.

Ivan Miletić, direktor korporativnih poslova kompanije Filip Moris u Srbiji kaže za “Građanin” da poslednji podaci čestih zaplena rezanog duvana ohrabruju, ali…”

Država je napravila značajne korake u pravcu suzbijanja ilegalne trgovine i šverca akciznim proizvodima i time pokazala odlučnost da se uhvati u koštac sa ovim velikim društvenim problemom koji pogađa kako privredu, tako i državni budžet, a samim tim i mnoge druge segmente društva. Usvajanje zakona o inspekcijskom nadzoru koji omogućava poboljšanje efikasnosti inspekcijskih službi, kao i značajno pooštrene kontrole policije i pograničnih službi već daju prve rezultate. Ohrabruju podaci o brojnim zaplenama rezanog duvana i švercovanih cigareta, kao i hapšenjima počinilaca uključenih u kriminalne aktivnosti u vezi sa ilegalnom trgovinom duvanom i duvanskim proizvodima. Sada je veoma značajno da svi ovi procesi protiv počinilaca dobiju i svoj epilog na sudu, što bi poslalo jasnu poruku da ilegalnoj trgovini nema mesta na našem tržištu, izjavio je Ivan Miletić, direktor korporativnih poslova kompanije Filip Moris u Srbiji.

Mediji – sve ispod zaplenjene tone se ne “računa” u vest

Iako je “Građanin” zatražio blagovremeno da sazna iz Policijske uprave Niš koliko je duvana zaplenjeno u poslednjih pet meseci, taj podatak nismo dobili, ali zasigurno se radi o tonama krijumčarenog duvana.

Zanimljiv je ugao medija u praćenju suzbijanja nelegalne trgovine duvanom. Izveštaji policije o uhvaćenim krijumčarima duvana su objavljivali svi mediji u početku. Potom su pojačan rad policije i česti izveštaji “otupeli” oštricu novinarskog pera te sada urednici, a i novinari ne smatraju za vešću, ukoliko se u izveštaju nađe nekoliko stotina kilograma duvana. Među novinarima se to smatra za sitnije nelegalne trgovce. Takvi slučajevi ostaju zauvek neobjavljeni i ne ukazuju dovoljno na problem.

M.Smiljković
Foto: MUP, carina.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *