U niškoj kasarni u toku obuka vodiča i dresura pasa za pronalaženje mina

U Centru za obuku pasa u kasarni „Knjaz Mihailo“ u Nišu u toku je jedan od najsloženijih i najzahtevnijih oblika obuke koji se realizuje u Centru. U pitanju je šestomesečni kurs za osposobljavanje vodiča pasa i dresuru pasa za pronalaženje minsko-eksplozivnih sredstava.

Kako saopštavaju iz Ministarstva odbrane, na obuci u Nišu su profesionalna vojna lica iz više jedinica Vojske Srbije koja se obučavaju za dužnost vodiča službenih pasa za pronalaženje minsko-eksplozivnih sredstava.

„Odgovarajuću dresuru prolaze psi novouvedenih radnih linija rase nemački i belgijski ovčar. Oni će po završetku osposobljavanja zajedno sa vodičima biti raspoređeni u jedinice Vojske Srbije“ – kažu iz Ministarstva.

Obuka vodiča se sastoji iz teorijskog i praktičnog dela, a težište je na izoštravanju i usmeravanju urođenih osobina pasa i njihovog najbolje razvijenog čula – čula mirisa.

„Programom je obuhvaćena i socijalizacija pasa i njihovo navikavanje na različite uslove rada. Zbog toga se, osim na vežbalištima Centra za obuku pasa, obuka izvodi i van kruga kasarne, na mestima veće koncentracije ljudi, motornih vozila i drugih spoljnih uticaja“ – navode iz Ministarstva.

Naglašavaju da se uspešnim osposobljavanjem vodiča i službenih pasa unapređuju sposobnosti Vojske Srbije za zaštitu i obezbeđenje štićenih lica, kao i objekata i pokretnih sredstava kojima raspolaže Vojska Srbije.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *