U niškom regionu ponovo „raste“ šverc cigareta

Šverc cigareta u Nišu i okolini izgleda ponovo je počeo da buja kao sredinom devedesetih godina. Cigarete su zbog raznih akciza i drugih troškova u poslednjih godinu dana poskupele duplo pa se mnogi odlučuju u gradu da kao pre sto godina ponovo motaju duvan jer srednja cena paklice cigareta koju većina Nišlija kupuje košta između 180 i 220 dinara. Taj „tržišni momenat“ su mnogi videli kao izvor dobre zarade pa su se dali u nelegalne radnje.

sverc-monte-karlo

– Policijska uprava u Nišu je u kontinuiranim akcijama protiv nelegalne proizvodnje i trgovine duvanom i duvanskim proizvodima, do sada oduzela 10.975 paklica cigareta i 617 kilograma rezanog duvana – saopštava niški SUP.

Upoređenja radi, u cenama cigareta, slobodno se može navesti da, na primer, na Free-shopu na granici Grčke i Makedonije, boks cigareta „Monte Karlo“(vidi sliku) košta sedam evra dok u niškim trafikama samo jedna paklica staje 180 dinara. Razlika u ceni je oko 1.000 dinara po boksu što je nekima primamamljivo da zađu u nelegalan svet.

Švercovao duvan u luksuznom Audiju

Policija još navodi da je nedavnoj akciji suzbijanja nelegalne trgovine duvana i duvanskih proizvoda, uhapšen D.S.(41) iz Beograda, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo nedozvoljen promet akciznim proizvodima. Policija je u automobilu marke “audi A4“ beogradskih registarskih oznaka, kojim je upravljao D.S. pronašla 150 kilograma rezanog duvana, za koji se sumnja da je bio namenjen daljoj prodaji.

M.S.
foto: blic.rs

© 2023 GRAĐANIN - Gradjanin.rs je upisan u Registar medija Republike Srbije pod rednim brojem: IN000266