U Nišu najavljena tri protesta u dva dana

U Nišu očigledno postoji mnogo nezadovoljnih građana jer je za danas i sutra zakazana tri protesta. Na prvom koji se odvija danas od 13 sati ispred Palate pravde, protestvovaće advokati i pripravnici, a očekuje se preko 200 ljudi. Osnovni zahtevi su da se izmeni Zakoni o prometu nepokretnostima, Zakon o javnom beležništvu i da se smanji poreska osnovica advokatima paušalcima.

Paralelno sa ovim protestom počinje i studentski bunt, takođe u 13 sati na Trgu kralja Milana. Naime,student Mihajlo Petrović iz Centra za razvoj karijere zakazao je protest preko FB stranice „Hoćemo da studiramo, a ne da bankrotiramo„. Od oko 10.000 virtuelno pozvanih gostiju, „kliknulo“ je da će doći preko 1.500 studenata i građana. Kompletna stranica se može videti ovde: https://www.facebook.com/events/1502783509961161/

– Povodom skandaloznog zakona, po kome nam je ukinut status apsolventa, i svi studenti završnih godina moraju plaćati obnovu godine, rešili smo da se okupimo i javno iskažemo nezadovoljstvo, koje je upućeno Ministarsvu Prosvete i aktuelnoj vlasti. Toliko truda da dodjemo do završne godine, a da nam status apsovlenta ukinu iznenada „preko noći“. Ovom prilikom pozivamo sve studente sa drugih godina, jer ako se ovo ne resi sada na vreme, isti će problem i njih čekati – poručuje se na ovoj stranici.

Treći skup će se odvijati na Trgu kralja Milana, ali sutra u četvrtak od 14 časova. Skup je prijavila policiji neformalna grupa Nišlija koji su bili revoltirani „mrakom“ u nedelju.

– Ovaj protest organizovan je zbog mraka u Nišu, koji iako je struja uključena i dalje postoji. Građani zaslužuju transparetno trošenje budžetskih sredstava. Ubeđuju nas da grad nema novca, ako novca nije bilo, kako to da je odjednom stvoreno trideset miliona za izmirivanje prve rate? Na protest idemo sa sledećim zahtevima:

– Grad Niš ne sme ostati bez javne rasvete! Dug od 60 miliona dinara nastao je u proteklih godinu dana, očekujemo da se prof. dr. Zoran Perišić javno obrati i kaže, zbog čega novac poreskih obveznika nije trošen na ono na šta je potrebno. Grad Niš je stao, ulice se ne saniraju, nema novih radnih mesta, želimo da Niš bude veliko gradilište, koje će građanima obezbediti nova zaposlenja i pomoći mladim ljudima da obezbede svetliju budućnost. Želimo da Niš ponovo postane veliko gradilište i transparentnost u trošenju budžetskih sredstava! Pozivamo na odgovornost nadležne u gradu zbog neobaveštavanja građana Niša, uprkos tome što su ih iz Jugoistoka još pre dvadeset dana upozorili na mogući scenarijo Zahtevamo odgovornost za to od gradonačelnika Niša Zorana Perišića i direktora Jugoistoka, Darka Bulatovića – poručio je Aleksandar Ilić, jedan iz grupe nezadovoljnih Nišlija.

M.S.

© 2023 GRAĐANIN - Gradjanin.rs je upisan u Registar medija Republike Srbije pod rednim brojem: IN000266