U Nišu odigran Međunarodni turnir u gou NIŠ OPEN 2017 (Foto)

Na ovogodišnjem Međunarodnom turniru u gou NIŠ OPEN 2017 učestvovala su 73 igrača iz 12 zemalja. Prvo mesto pripalo je Pop Kristianu iz Rumunije sa pet poena. Od članova domaćih klubova Dušanu Mitiću iz Niša pripalo je treće mesto, a Lazaru Manojloviću iz Kragujevca šesto mesto.

Najbolje plasirani juniorski igrač u kategoriji U20 je Sinan Djepov iz Bugarske, u kategoriji U16 je Klner Barbanaš iz Mađarske i u kategoriji U12 prvo mesto osvojio je Petar Stojiljković iz go kluba „Pro go“ Niš.

U okviru Međunarodnog turnira u gou obeležana je 45. godišnjica od osnivanja prvog go kluba u Nišu. Povodom jubileja, Evropska go federacija je turnir NIŠ OPEN 2017 uključila u sistem takmičenja za Grand Prix Evrope u 2017. godini, tako da su igrači na ovom turniru osvajili poene kojima se rangiraju na listi kandidata za najboljeg evropskog igrača.

Uspešno takmičenje organizovali su niški go klubovi „Pro go“ i „Student“.

Kamen po kamen – Go

Go je najstarija misaona igra, mnogo starija od šaha. Kolevka njenog nastanka je Kina. Danas se najviše igra u zemljama dalekog istoka, a krajem 20. veka donešena je u Evropu. Prvi niški go klub zvao se „Elef“ i osnovan je na Elektronskom fakultetu. Danas u Nišu postoje dva go kluba, Univerzitetski go klub „Student“ i Go klub „Pro go“ u okviru koga je pokrenuta škola goa „Igraj go – razvijaj vijuge“.

Grad Niš je 1989. godine bio domaćin Evropskog prvenstva u gou, koje je proglašeno za najbolje organizovan go turnir do tada u Evropi. Evropsko prvenstvo održano je na Elektronskom fakultetu.

Kako se igra go?

Go je „ratna igra“, koja samo donekle podseća na šah. Ljubitelji goa kažu da je mnogo realnija i bliža životu. Dok se, naime, u šahu vodi bitka do smrti „kralja“ kao u doba vitezova, u gou se rat vodi na osvajanje teritorije i svi su „vojnici“ ravnopravni.

Go se igra na tabli koja je išrafirana sa 19 horizontalnih i 19 vertikalnih linija. U igri učestvuju dva igrača. Jedan od igrača igra crnim kamenovima, a drugi sa belim kamenovima. Beli i crni kamenovi postavljaju se na presecima linija. Cilj igre je osvojiti što veću teritoriju, to jest što veći broj preseka koji vrede po jedan poen kao i svaki zarobljeni protivnički kamen.

U svemu ovome postoji još samo nekoliko jednostavnih pravila, koja se ne menjaju već 4.000 godina. Igra se završava onog trenutka kada je prostor podeljen tako da ni jedan igrač više ne može da poveća svoj prostor i tada nastaje sabiranje poena. U svakoj partiji, koja može da traje od par minuta (cuger) do par sati, nema nerešenog rezultata, uvek postoji pobednik.

Naizgled, go je vrlo komplikovana igra, međutim pravila se mogu lako naučiti i brzo napredovati. Razvija dobre osobine u čoveku, koncentraciju, strpljivost, traži razmišljanje.

Igra je rođena na tlu Kine, pre četiri hiljade godina, a brojnošću kombinacija daleko premašuje šah. Danas je jedna od najpopularnijih igara i u Japanu i Koreji. Kod nas je malo poznata, ali iz dana u dan ima sve više pristalica.

Go klub u Nišu

Go klub u Nišu, koji je osnovan još pre 45. godina, danas broji stotinak aktivnih članova, koji se dva puta nedeljno okupljaju u prostorijama go kluba na Palilulskoj rampi, a škola goa održava se i u Regionalnom centru kod parka Svetog Save.

Gradjanin.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *