U Nišu se održava 41.Pojedinačno prvenstvo Srbije u gou

Pojedinačno prvenstvo Srbije u gou otvoreno je danas u prostorijama šah kluba “Niš”, u ulici Vojvode Tankosića (MZ pored Doma Zdravlja).

pojedinacno2-prvo-kolo
Učesnike i prisutne pozdravio je predsednik Go saveza Srbije Mijodrag Stanković. Finalni turnir pojedinačnog prvenstva Srvije u gou igra se tri dana, a finalne partije očekuju se u nedelju. Turnir je otvoren za sve igrače državljane Srbije i održava se su muškoj i ženskoj kategoriji.

Organizatori 41.Pojedinačnog prvenstva Srbije u gou su niški klubovi: UGK Student Niš i Pro Go Niš i Go savez Srbije, a organizaciju turnira su pomogli Sportski savez Niša i  Šahovski klub “Niš”.

Go je misaona igra na tabli za dva igrača. Poreklo vodi iz Kine, gde se ova igra zove vei-ći. Ime go kako se najčešće naziva u Evropi i svetu, potiče od japanskog naziva igre – igo. U upotrebi je i korejski naziv baduk. Igra je u zavisnosti od izvora stara između 3 i 4 hiljade godina, što je čini najstarijom igrom koja se i danas igra po neizmenjenim pravilima. Figure koje se zovu kamenovi, stavljaju se na preseke linija na tabli od 19 horizontalnih i 19 vertikalnih linija.

U martu sledeće godine Srbija je domaćin Evropskog prvenstva u gou za juniore, a zainteresovani za ovu igru mogu da nauče kako se igra go u dva niška go kluba: Go klub ProGo i Go klub Student.

Gradjanin.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *