U Nišu se pojavile lažne hiljadarke iz Bugarske?

Nišlije bi ovih dana trebale da budu oprezne kada kupuju na gradskim pijacama jer pojedini trgovci na ovim otvorenim bazarima tvrde da su se pojavile lažne novčanice u apoenima od 1.000 dinara. Ovu informaciju, na žalost, nismo uspeli da proverimo kod nadležnih jer posle telefonskih razgovora i pismeno poslatog pitanja pre šest dana, nije nam stigao potvrdan, ali ni odričan odgovor.

naslovi net

Nema lažnih hiljadarki toliko da sruše monitarni sistem, ali nađe se po neka falsifikovana i to su dobri falsifikati. Prepoznaju se negde oko žiga jer ime države Srbija nije napisano kao na pravim novčanicama. Sada ima mnogo bugarskih turista u Nišu i ostalo nam je da se pripazimo. Ako primetimo nešto, vratimo i tražimo drugu novčanicu – kaže nam jedan od prodavaca na niškoj pijaci.

U Niškom SUP-u saznajemo samo da su se lažne hiljadarke pojavile prošle godine, ali za ovu nalazimo vest u Našim novinama koje navode podatak da je U Srbiji, u prva tri meseca 2015.godine, nakon stručne provere sumnjivih novčanica, otkriveno čak 1.552 falsifikovane dinarske novčanice, što je dvostruko više nego u istom periodu prošle godine.

Prema podacima iz Narodne banke Srbije, na milion originalnih dinarskih novčanica u opticaju otkriveno je 5,8 falsifikovanih.

Koristi se neopreznost, uglavnom u velikim trgovinskim lancima i na benzinskim pumpama. Građani u žurbi pokupe lažnu novčanicu, iza čijeg plasiranja stoji ceo jedan dobro organizovan lanac. Nažalost, te falš novčanice se na prvi pogled ne razlikuju mnogo od pravih. Toga je bilo uvek, ali poslednje upozorenje NBS je ozbiljno jer se broj takvih novčanica udvostručio – objašnjava Karolina Herbut, predsednica Udruženja menjačnica za Naše novine.

M.S.
foto:naslovi.net

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *