U Nišu uhapšen doskorašnji državni sekretar u Ministarstvu prosvete Nebojša Ranđelović Necer, određen mu pritvor do 30 dana

Policijski službenici SBPOK-a u saradnji sa pripadnicima BIA, a po nalogu Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, uhapsili su u Nišu doskorašnjeg državnog sekretara u Ministarstvu prosvete Nebojšu Ranđelovića Necera, zbog sumnje da je izvršio krivično delo trgovina uticajem. Uhapšen je i M.V, vlasnik preduzeća, i još jedno lice iz tog preduzeća, kao i odgovorna lica u dve osnovne škole, jednoj gimnaziji i dva fakulteta u Nišu. Ranđeloviću i okrivljenom B. R, određen je pritvor do 30 dana zbog mogućnost uticaja na svedoke. Ostali okrivljeni u ovom slučaju, među kojima su dekani i direktori škola, pušteni su da se brane sa slobode.

Uhapšeno je ukupno 8 lica N.R, M.V, J.D, B.R, V.D, D.S, S.G. i T.R. zbog osnovane sumnje da su u periodu od 1. decembra 2023. do 6. jula 2024. godine, u Beogradu i Nišu, zajedno sa osumnjičenim N.R., državnim sekretarom u Ministarstvu prosvete Republike Srbije, koji ima javnu funkciju na osnovu postavljanja od strane Vlade RS, „koristeći svoj službeni položaj i stvarni uticaj, posredovao da se izvrši službena radnja koja se ne bi smela izvršiti“.

„Po nalogu Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, u Nišu je uhapšen N.R., bivši državni sekretar u Ministarstvu prosvete, zbog sumnje da je izvršio krivično delo trgovina uticajem, jer je koristeći svoj položaj uticao na rukovodioce pet školskih ustanova sa teritorije grada Niša da u postupku nabavki – radova na investicionom održavanju objekata, dodele ugovore privrednom društvu „Avenija sistem“, a zauzvrat tražio novac. Uhapšen je i M.V, vlasnik preduzeća, i još jedno lice iz tog preduzeća, kao i odgovorna lica u dve osnovne škole, jednoj gimnaziji i dva fakulteta u Nišu. Osumnjičeni će biti predati tužilaštvu na dalje postupanje” – izjavio je Dačić.

Za trgovinu uticajem je osumnjičeni N.R, od osumnjičenog M.V. zahtevao i dobio u više navrata poklon i to novac u iznosu ne manjem od 24 .000 evra čime je osumnjičeni N.R. izvršio pet krivičnih dela trgovina uticajem u sticaju, osumnjičeni M.V., pet krivičnih dela trgovina uticajem u sticaju sa pet krivičnih dela zloupotreba službenog položaja u pomaganju, te osumnjičeni B.R.,V.D., D.S., S.G. i T.R. po jedno krivično delo zloupotreba službenog položaja iz čl 359 st 1 KZ.

Nebojša Ranđelović rođen je u Nišu. Pravni fakultet u Nišu završio je 1991. godine. Magistrirao je 1998. i doktorirao 2003. godine. Bio je državni sekretar u Ministarstvu prosvete u prethodnom sazivu, profesor je Pravnog fakulteta. bio je jedan od osnivača DS u Nišu, potpredsednika LDP-a, a 2016. godine gradonačelnik Niša Darko Bulatović ga je postavio za svog pomoćnika.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *