U NKC-u razgovor o knjizi najmlađe dobitnice Svetosavske nagrade iz Niša

Veliki snovi u malim cipelama, naziv je knjige mlade niške autorke Jovane Glidžić, o kojoj će se u Maloj sali NKC-a razgovarati u petak 21. juna od 19 časova. Jovana Glidžić dobila je više od 80 nagrada na nacionalnim, ali i međunarodnim književnim takmičenjima, gde je često bila najmlađi učesnik. Među njima je i Svetosavska nagrada, koju je dobila kao učenica šestog razreda i time postala najmlađi dobitnik ovog prestižnog priznanja.

O knjizi će govoriti pesnik i recenzent Tode Nikoletić, urednik Goran Maksimović, nastavnica srpskog jezika i lektorka Tanja Cekić, i autorka Jovana Glidžić.

„Već sa prvim napisanim stihovima, otkrila je u sebi kosmos iz kojeg je brala pesme koje su odgovarale njenom karakteru i senzibilitetu. Jovana se sa svakom novom pesmom ponovo rađala. Došaptavala se sa zvezdama, razumela u sunčev sjaj, osluškivala ritam oblaka i sve pretvarala u pesme. Otuda je i zaslužila nadimak Rimovana Princeza“ – kaže recenzent Tode Nikoletić.

Jovana piše pesme od prvog razreda osnovne škole, a njen talenat za pisanje prepoznala je nastavnica srpskog jezika i književnosti Tanja Cekić Ganić u niškoj Osnovnoj školi „Stefan Nemanja“ koja je i uputila predlog Ministarstvu prosvete za dodelu Svetosavske nagrade. Na prošlogodišnjem Konkursu „Brankovo pero“ koji raspisuje OŠ „Branko Miljković“ osvojila je prvu nagradu.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *