U okviru proslave 11. januara, Dana oslobođenja Niša od Turaka, održan pomen kod spomenika Todoru Stankoviću

Povodom oslobođenja grada Niša od Turaka, danas je po prvi put održan pomen i položen venac ispred spomen obeležja na Starom groblju znamenitom Nišliji Todoru Stankoviću, nacionalnom radniku, konzulu i prvom načelniku sreza niškog.

Todor Stanković je po naredbi generala Milojka Lešjanina, a uz saglasnost kralja Milana, 11. januara 1879. godine (29. decembra 1878. godine po starom kalendaru) istakao srpsku zastavu na Niškoj tvrđavi, čime je Niš ušao u sastav Kraljevine Srbije posle petvekovnog ropstva pod Turcima.

Todor P. Stanković (Niš, 1852 – Beograd, 1925), po testamentarnoj želji je ekshumiran i sahranjen u Nišu na Starom groblju 1927. godine. Spomenik i danas postoji, očuvan i u dobrom stanju. Bio je nesumnjivo ličnost nacionalnog formata: učesnik svih oslobodilačkih ratova Srbije, doajen srpskog novinarstva, diplomata od karijere – generalni i vice-konzul u Staroj Srbiji, konzul u Prištini i Skoplju, političar, član Liberalne, a potom Nacionalne stranke, odan dinastiji Obrenovića i uvažavan od dinastije Karađorđevića i prvi načelnik grada Niša posle oslobođenja od Turaka, istoriograf i pisac, jedan od osnivača Narodne odbrane.

U svom autobiografskom spisu „Uspomene“ koji se nalazi u Arhivu SANU u Beogradu, o svom činu Todor Stanković zapisao je sledeće: „Čim je predaja izvršena, Komandant kora (M. Lešjanin) naredio mi je da pobodem srpsku zastavu na gradskom bedemu, nad samim glavnim ulazom u tvrđavu, što sam uz pripomoć dva vojnika i učinio. Niš je naš“. 

Kao zaslužnom Nišliji, ondašnja gradska uprava je 1937. godine donela odluku da mu se postavi spomen bista, te je po tom nalogu, Slavko Miletić vajar, izradio njegovu bistu (model u gipsu) koja se čuva u Muzeju, u zbirci Istorija umetnosti.

Gradjanin.RS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *