U organizaciji Table dečji pesnici gostovali u O.Š. Ćele kula – PESMA BEZ GRANDA

Gradjanin: Srđan Siđa Živković

sidja2Jesu li, pod uticajem modernih vremena obeleženih Fejsbukom i Zvezdama granda deca usvojila nov sistem vrednosti ili smo, za njihovo nedovoljno obeležavanje detinjstva krivi mi, oni koji su u obavezi da im ukažu da proces odrastanja ima puno faza i da je igranje i upoznavanje lepih umetnosti u njihovom uzrastu nezaboravan trenutak?

Pitanje je koje smo postavili, najpre sebi, posle susreta desetak dečjih pesnika iz cele Srbije sa decom nižih razreda Osnovne škole `Ćele kula` u Nišu, koji je u organizaciji prvog dečjeg internet časopisa Tabla organizovan početkom februara.

Deca, željna stiha o temama koje ih u tim godinama proganjaju, željna prave dečje pesme i željna susreta i razgovora sa „živim pesnikom“,  dokazala su svima nama, još jednom, da se razlika između estrade i kulture uči tada. U prvim razredima osnovne škole. Zato je i potrebno imati što više ovakvih manifestacija jer, jednoga dana, kada ih gospodin Život dohvati, ovako usmeravani, znaće da prave razliku između malo pre pomenutih pojmova.  Stoga i zahvalnost dečjim pesnicima koji su nesebično ponudili svoj talenat animiranja dece i pomoći prosvetnim radnicima u toj školi, ipak treba reći, na poziv novog rukovodstva škole. Stoga i javno pohvaliti i reći da su deci svoje stihove čitali Minja Ilijeva, Momir Dragićević, Rusomir Arsić, Dragan Marinković, Darko Glavaš, Siđa Živković, Mira Baltezarević i Slaviša Ljubomirović. Pa je, sasvim primereno na ovom mestu citirati jednog od navedenih pesnika:

Pitate me zašto ja piskaram
Zašto svoje misli delim baš sa svima
Ljudi, to je prosto…ja iskreno želim
Da svako dete, bar po osmeh ima

I tako je i bilo. U osnovnoj školi „Ćele kula“ u Nišu. U školi koja svake godine upisuje manje đaka, koja oseća zapostavljenost od strane društvene zajednice, u koju se nije puno ulagalo i tako dalje i tako dalje. Novo rukovodstvo ove škole (pomenimo gospođu direktora(icu) Zoricu Jovanović), odlučilo je da sliku potpuno promeni. Prvi korak bio im je ponuda lepih umetnosti i pravih vrednosti oličenih u dečjim pesnicima. Uspešno je pregažen. Srećan put!