U OŠ “Bubanjski heroji“ održan je nesvakidašnji čas na temu “Praistorija” (video)

U Osnovnoj školi „Bubanjski heroji“ u Nišu održan je specifičan čas na temu „Praistorija“. Učenici su napravili od pak papira scenografiju iz ovog perioda i pripremili sa nastavnicima jedinstveni čas.

Ovaj čas je više od uglednog, slobodno mogu reći da je ovo pravi scenski nastup, pozorišna predstava, za ovu finalizaciju je potrebno dosta zalaganja, truda i napora, kako nas profesora tako i učenika. Ideju za scenski nastup i izradu pećine i celog scenskog ambijenta zaslužna je profesorka likovne kulture Ivana Vujić i pripravnik, profesor likovne kulture Lazar Šošević, da učenicima dočaramo period praistorije rado sam prihvatio saradnju, priča profesor istorije Đorđe Bojanić.

Pećina je izrađena od pak-papira čijim gužvanjem je dobijen njen prirodni izgled i tekstura. Detalji su urađeni kombinacijom dečjih crteža i oslikavanjem. Replike oružja i oruđa napravljene su od kartona i papira, a stilizacija kostima od jutenih džakova, priča profesorka likovne kulture Ivana Vujić.

Trebalo je dočarati taj period kroz slušne, ali i video snimke.

Jedan od takvih primera je i snimak iz muzeja Lasko iz Francuske. Međutim, upotrebljeni su i primeri klasične muzike poput Josipa Slavenskog, Riharda Štrausa… Višegodišnje iskustvo mog rada u nastavi je takođe bilo od ključnog značaja u postavljanju i usmeravanju pretrage za odgovarajućim muzičkim primerima. Ova iskustvo mi je bilo pravo zadovoljstvo. Rad sa kolegama iz drugih predmeta i učenicima omogućio je stvaranje potpuno drugačijeg načina predstavljanja nastavnog sadržaja, priča Nataša Miljković, nastavnik mizičke kulture.

Meni je pripao rad sa učenicima na tekstu i snimanje, zahvalio bih se i kolegi iz veronauke đakonu Dejanu Jovanoviću koji mi je dosta pomogao oko sklapanja videa za jutjub. Korelacija između predmeta je vrlo korisna, ovo je pravi primer dobre saradnje tri predmeta, istorije, likovne i muzičke kulture. Bilo je lepo sarađivati, ali kada imate dobre, pametne i talentovane učenike i iskusne kolege, sve dođe dosta lakše. Pravo je zadovoljstvo nama profesorima raditi sa učenicima i ulagati trud i energiju, pogotovu kada iz toga vidimo uspeh. Najbitnije da su deca bila zadovoljna, pravi glumci, a za nas nastavnike uživanje i novo iskustvo, priča profesor istorije Đorđe Bojanić.

U toku je i snimanje međunarodnog časa “SRPSKI OBIČAJI, KRSNA SLAVA” u okviru međunarodne rusko – srpske saradnje OŠ “Bubanjski heroji” sa školom za dodatno obrazovanje «Centar Voshoždenie» iz Šuje, Ivanovske oblasti (Ruska Federacija) iz predmeta istorije i veronauke.

Izvor: Srpska istorija

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *