Kreativnost pre svega – bonsai od žice

[dropcap color=“#DD3333″ type=“square“]g[/dropcap]rađanka: Sara Gros

bonsaiUčenici Mašinsko- tehničke škole „15.maj“ odnedavno proizvode i bonsai drvo napravljeno od bakarnih žica.

Petoro učenika u saradnji sa svojim profesorom su nedavno oformili i svoje učeničko preduzeće „Bonsai“ u okviru koga imaju za plan prijavljivanje na regionalno takmičenje učeničkih kompanija.

Budući da se bliži regionalno takmičenje učeničkih kompanija, koje se po prvi put održava u Nišu, morali smo da smislimo novi proizvod. Imali smo težak zadatak da smislimo proizvod koji će možda nadmašiti već legendarni bumerang, kaže Jovan Milić koji je, inače, dobitnik najvišeg gradskog priznanja- nagrade „11.januar“ i dodaje:

Tako smo odlučili da bumerang stavimo u drugi plan, a Australiju zamenimo Kinom kada se radi o inspiraciji. Za ovo takmičenje smo pripremili nešto nesvakidašnje i nešto što je jako zanimljivo.

A, kako izgleda bonsai učenika Mašinske škole „15.maj“?

– Naše bonsai drvo se razlikuje od klasičnog, priča Jovan Milić. Naime, bonsai drvo pravimo od bakarnih žica, a grane ukrašavamo raznim kamenjem i ostalim ukrasima. Moramo da priznamo da za proizvodnju ovog proizvoda  potrebno znatno manje vremena, nego li za proizvodnju bumeranga. Iskreno upravljački bord kompanije i ja se nadamo da će učenička kompanija „Bonsai“ da se plasira u nacionalno finale. Mada sve zvuči pomalo obično pripremamo jedno iznenađenje za kupce. Pravimo bonsai drvo, ali da li je ono samo bonsai drvo od žica ili pored toga ima nešto, veoma, veoma zanimljivo saznaćete uskoro, zaključuje Jovan.

JOVAN MILICUčenička kompanija učenika Mašinsko-tehničke škole „15.maj“ sada ima i žensko pojačanje.

U timu su Laura Basagić, Dušan Stojiljković, Nemanja Trifić, Vučko Stanković i Jovan.U kompaniji sve funkcioniše kao sat jer su funkcije raspoređene, svako ima svoj sektor i svako radi na tom sektoru.

Učenici sa nestrpljenjem očekuju takmičenje na kome će predstaviti svoj novi proizvod.

Organizacija „Dostignuća mladih u Srbiji“, ove godine po prvi put organizuje regionalna takmičenja učeničkih kompanija, kaže Jovan. Prvo regionalno takmičenje će biti u Nišu, gde će učeničke kompanije iz celog regiona da široj javnosti prikažu svoje proizvode, ali i da se bore za učešće na nacionalnom finalu. Nakon regionalnog takmičenja u Nišu, slede regionalna takmičenja u Novom Pazaru, Novom Sadu i Beogradu, a krajem maja očekuje se veliko finale. Tim iz Mašinsko- tehničke škole „15.maj“ trudiće se da se plasira na ovo finale. Naša kompanija „Bonsai“, ima zaista veliku podršku škole. Da te podrške nije, sigurno ni bumerang, ni sada bonsai ne bi bio toliko uspešan.

Laura, Jovan, Dušan, Nemanja i Vučko se sada naporno spremaju ne bi li sve na regionalnom takmičenju ispalo u najboljem mogućem redu.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *