Učenici OŠ „Bubanjski heroji” snimili film: 140 godina Crvenog krsta u Nišu

U okviru projekta Crvenog krsta iz Niša povodom obeležavanja 140 godina od osnivanja Crvenog krsta u Nišu, učenici osmog razreda OŠ „Bubanjski heroji” su sa svojim profesorima Đorđem Bojanićem i veroučiteljem đakonom Dejanom Jovanovićem snimili dokumentarni film.

Drago mi je da je baš nama pripala ta čast da snimimo film o ovoj prestižnoj humanitarnoj  organizaciji Crveni krst, to smo rado prihvatili, kaže profesor Đorđe Bojanić.

Crveni krst najstarija je institucija u Nišu. Formiran na inicijativu dr Vladana Đorđevića 1878. godine, samo osam dana nakon oslobođenja Niša od Turaka.

Evo jednog vrlo zanimljivog događaja  i nesvakidašnjeg koji se  zbio za vreme srpsko-bugarskih ratova, 1885. godine, Crveni krst Srbije poverio je niškom pododboru Crvenog krsta, da proprati akciju transport sanitetskog materijala za potrebe bugarskih ranjenika. Bila je to akcija, po prvi put zabeležena u istoriji Crvenog krsta, da jedan crveni krst prebacuje pomoć crvenom krstu zemlje sa kojom njegova država ratuje. Ovo je stvarno jedinstveno, ipak ovo mogu samo Srbi. Ali i ovo je zanimljivo, da prilikom ulaska Bugara u Niš, bugarski Crveni krst, ne sećajući se usluga koje je mu je činio Crveni krst Niša 1885. godine, opljačkao je magacine niške organizacije, tako da se i dan danas u bugarskom državnom arhivu nalazi deo arhive niškog Crvenog krsta, kao i sam akt o osnivanju, priča Đorđe Bojanić.

Zanimljiv je i deo gde sekretar Crvenog krsta Sanja Stojanović govori o uticaju i pomoći  crkve prilikom osnivanja Crvenog krsta u Nišu.

Učenici osmog razreda OŠ „Bubanjsk heroji” sa svojim veroučiteljem đakonom Dejanom Jovanovićem i profesorom istorije Đorđem Bojanićem

Film je sniman na više lokacija u Nišu. Dokumentarni film možete pogledati preko jutjuba, a biće korišćen i u svrhe promocije povodom obeležavanja 140 godina od osnivanja Crvenog krsta u Nišu.

Korisno bi bilo da ovaj film pogledaju organizovano svi učenici niških škola i da iz njega čuju, vide i nešto nauče o ovoj humanitarnoj organizaciji o kojoj da se skoro ništa ne pominje u našim udžbenicima, a svakako da je zaslužila da se o njoj zna, priča Đorđe Bojanić.

Ovom pirikom bih se zahvalio i mojim dobrim i vrednim učenicima kojima je ovo četvrti dokumentarni film koji su snimili ove godine, poželeo bih im puno uspeha na završnom ispitu i u daljem školovanju,  da upišu željene škole i da budu dobri ljudi,  a to želim i ostalim učenicima, kaže Đorđe Bojanić.

Đorđe Bojanić, prof.istorije

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *