Udruženje stanara nastavlja proteste u Nišu

Advokatski tim Udruženja predsednika skupštine stanara započeo je da priprema krivične prijave protiv odgovornih u lokalnoj vlasti za nezakonito trošenje najmanje petine budžeta grada Niša za 2014. godinu, što je nedavno utvrdila Državna revizorska institucija – kaže Đokica Jovanović, jedan od lidera tog Udruženja, koje po sopstvenoj proceni, predstavlja oko 40.000 građana Niša. On je na preksinoćnoj tribini Udruženja, posvećenoj izveštaju DRI o reviziji niškog budžeta za 2014, najavio nastavak građanskih protesta, koji su bili privremeno prekinuti zbog hladnog vremena.

Udruženje-stanara1
foto: UPSS/FB

– Politika kažnjavanja funkcionera za nezakonito trošenje budžeta je izuzetno blaga. Građani okupljeni u našem Udruženju zato smatraju da moraju da brane budžet, odnosno svoj novac koji su izdvojili kao poreski obveznici, od neodgovorne vlasti. To je neka vrsta građanske samoodbrane i sprovođenja građanske pravde. Niš je jedini grad u Srbiji u kojem će građani to činiti kroz pokretanje krivičnih postupaka protiv odgovornih – kaže za Danas Jovanović.

Udruženje na svojim protestima traži ostavku kompletnog gradskog rukovodstva, na čelu sa gradonačelnikom Niša Zoranom Perišićem, koje smatra „najodgovornijim za jad, čemer, bedu, tragediju i tugu kojima je skrhana većina građana Niša“. Jedan od razloga za ovakav zahtev je i to što gradska vlast opstruiše dogovore koje je postigla sa Udruženjem oko smanjenja cene daljinskog grejanja i povoljnijih uslova za privremeno isključenje sa mreže, kao i većeg uticaja građana na komunalnu politiku grada, kroz prisustvo građanskog posmatrača na sednicama Nadzornih odbora javnih preduzeća i ustanova.

UPSS-tribina
foto arhiva gradjanin.rs

Na tribini je ponovljeno da je Grad Niš nepravilno, odnosno protivno zakonima i drugim propisima, potrošio „najmanje“ petinu budžeta za 2014. godinu, odnosno „najmanje“ 1,6 od ukupno 8,8 milijardi dinara, koliko je iznosio usvojeni budžet. Ova, problematično potrošena suma predstavlja i „najmanje“ šestinu revidiranog budžeta za tu godinu, koji je iznosio 9,7 milijardi dinara. Organi javne vlasti, uprave i službe, kao i javna preduzeća i ustanove prekršile su 15 zakona, kao i niz republičkih ili gradskih podzakonskih akata.

Zorica Miladinović, koordinatorka Lokalnog antikorupcijskog foruma, koji sarađuje sa Udruženjem u okviru svoje nadležnosti utvrđene Lokalnim planom za borbu protiv korupcije, osvojenom od stane Skupštine grada 2011. godine, podsetila je da je DRI i prilikom revizije budžeta grada Niša za 2010. godinu ustanovila da je skoro petina budžeta nezakonito potrošena. DRI je tada protiv lokalnih funkcionera pokrenula 14 prekršajnih postupaka i 11 postupaka za privredni prestup, ali nije podnela nijednu krivičnu prijavu.

Izvor: List Danas

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *