Udruženje stanara odbilo 270.000 dinara iz niškog budžeta za nadzor medija

Udruženje predsednika skupštine stanara grada Niša odbilo je da primi gradska sredstva u vrednosti od 270.000 dinara, a za realizaciju monitoringa(nadzora) o načinu izveštavanja medija koji su budžetski podržani na ovogodišnjem konkursu. Oni smatraju da je opredeljeni iznos besmislen i onemogućava ozbiljnu realizaciju takvog monitoringa. Ovo se navodi u današnjem zajedničkom saopštenju UPSS-a, Lokalnog antikorupcijskog foruma i Biroa za društvena istraživanja.

Laf-i
foto: gradjanin.rs

Određivanjem nerealno malog iznosa za zahtevan, obiman i kompleksan medijski monitoring Grad Niš je poslao ružnu poruku da takvu vrstu javne kontrole rada medija, kao i načina trošenja novca građana zapravo ne želi. Načelnik Uprave za kulturu grada Niša Nebojša Stevanović doneo je ovih dana rešenje o raspodeli sredstava za sufinansiranje projekata unapređivanja profesionalnih i etičkih standarda u oblasti javnog informisanja na teritoriji grada Niša u 2016. godini, kojim je za četvoromesečni monitoring ove vrste opredeljeno samo 270.000 dinara u bruto iznosu. To znači da je za čitav niz različitih medijskih, socioloških, softverskih ili administrativnih aktivnosti, kao i za naknade za rad najmanje deset iskusnih medijskih profesionalaca koje je Udruženje angažovalo, mesečno opredeljeno oko 67.000 dinara u bruto iznosu. Takvo rešenje onemogućava da monitoring načina izveštavanja budžetski podržanih medija bude elementarno kvalitetan, a rezultati precizni i referentni – navodi se u saopštenju.

Oni navode da je načelnik Uprave za kulturu Nebojša Stevanović doneo ovakvo rešenje na osnovu predloga stručne komisije, čiji su članovi Mitko Jakovlevski, koga su predložili ANEM i Lokal press, Biljana Ljubisavljević, novinarka Bete i Jugmedie i Valentine Simić, novinarke Televizije Zona plus.

laf
Jedna od zajedničkih konferencija Udruženja stanara, LAF-a i BIRODI-ja

Udruženje je, inače, u budžetu projekta predvidelo 660 hiljada dinara, što je smatralo skromnom cifrom za realizaciju takvog posla.Predloženi monitoring podrazumevao je četvoromesečno praćenje i analizu na stotine uzoraka medijskih sadržaja, od novinskih vesti do televizijskih emisija, koje će se emitovati na 30-tak medija čiji su projekti podržani na ovogodišnjem Konkursu za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji grada Niša.

U njihovom saopštenju se kaže da je cilj monitoringa stručno merenje da li ti mediji kroz izveštavanje ostvaruju javni interes, a pre svega da li izveštavaju profesionalno, objektivno i nepristrano o temama od značaja za građane ili promovišu interese lokalne vlasti, vlasnika medija i komercijalnih partera.Monitoring LAF-a i BIRODI-ja pokazao je da su mediji koji su dobili najviše sredstava u najmanjoj meri ostvarili javni interes, a najviše promovisali lokalnu vlast kroz uglavnom afirmativno izveštavanje o njenim aktivnostima.

Uprkos tome, ti isti mediji su i ove godine dobili najveći iznos budžetskih sredstava, a Uprava za kulturu i Stručna komisija su inovirani model monitoringa načina izveštavanja budžetski podržanih medija, koji je prošle godine dao dobre rezultate, “častile“ mizernim sredstvima koja onemogućavaju tu vrstu kontole. Takve odluke su jasni pokazatelj da vlast, pa ni medijska struka, još nisu spremni na suštinsku transparentnost, kao ni na stručnu i građansku kontrolu svog delovanja, odnosno trošenja novca poreskih obveznika. Sve dok to bude tako, loša situacija u medijima, institucijama i celokupnom društvu biće „zacementirana“, a promene skoro nemoguće, navodi se u ovom saopštenju tri organizacije.

gradjanin.rs

1 Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *