Udruženje ugostiteljskih i turističkih poslenika Niša PONOVO NAJBOLJI

Članovi niškog Udruženja ugostiteljskih i turističkih poslenika proglašeni na 17 takmičenju  za sveukupnog pobednika  u pripremanju posne hrane.

ugostitenji-grupa

Tradicionalna  manifestacija pod nazivom “Srpski sto posne hrane” održana je 12 i 13 decembra u Hotelu “Jezero” u Perućcu kod Bajine Bašte.  Ovaj hotel je šesti put bio domaćin ovog nadmetanja i ugostio  takmičare -profesionalne ugostitelje, pojedince i ugostiteljske škole u pripremanju posnih jela, salata i poslastica. U velikoj konkurenciji ekipa iz Beograda, Novog Sada, Niša, Požarevca, Užica, Pirota, Zlakusa, sa Tare i Stare planine kao i ekipa iz Crne Gore, Republike Srpske i domaćina. Žiri stručnjaka iz oblasti ugostiteljstva i gastronomije je za sveukupnog pobednika proglasio Udruženje ugostiteljskih i turističkih poslenika Niša. Posebno priznanje  za doprinos razvoju i očuvanju pravoslavlja uručena je predsedniku niškog Udruženja Zoranu Miraševiću.

ugostitenji-pehar-Takmičenje se odvijalo u fer atmosferi uprkos tome što je bilo naporno i prilično napeto jer je svako želeo da se prikaže u najboljem svetlu, da kulinarska umeća iz svog kraja predstavi na najbolji način i da, naravno, osvoji neku nagradu-kaže NIKOLA MANDIĆ kapiten i predsednik SKUPŠTINE  Udruženja ugostiteljskih i turističkih poslenika. Medjutim članovi našeg udruženja su i ovoga puta pokazali šta znanju što je ocenjeno kao najbolje i zbog toga smo veoma ponosni. Pored toga što smo proglašeni za sveukupnog pobednika naši članovi su dobili i posebna priznanja iz različitih oblasti. Specijalno priznanje za raznovrsnost  dodeljeno “DRAGANU STOJIMENOVIĆU-ĐURI”, za kompletan meni ANČICI DIMIRIJEVIĆ, specijalno priznanje za aražman pripalo je radionici za torte i kolače “Dela Bosa” iz Niša. Reč je o autentičnnim proizvodima koji se svakodnevno služe u našim ugostiteljskim objektima kojima se čuva tradicija i kulinarska veština našeg kraja što je dalo posebnu draž ovom takmičenju a što je žiri posebno umeo da proceni.

Na takmičarskom meniju “MRNJAK 2 IZ PIROTA” se istakla posebnim načinom pripreme morske, rečne i jezerske ribe, dimljene pastrmke i dimljenog šarana.  MILENA ALEKSIĆ  se predstavili karakterističnom pripremom punjenih paprika na manstirski način, bobovim pihtijama, pršutom od kalifornijske pastrmke, pohovanim pečurkama, pasuljem na način kako se priprema U NIŠKOM KRAJU. U konkurenciji učenika pod kontrolon nastavnika JELENE GROZDANOVIĆ i učenika MARIJE ĐORĐEVIĆ i IVANE STOJANOVIĆ ugostiteljsko turistička škoa Niš osvojila je specijalno priznanje za prikazani apsolutno inovativni i prvi put prikazani posni sto pod nazivom GRADSKA SLAVA koji je sadržao  kompletan meni koji je odslikao sve kulinarske  veštine i opravdao očekivanja stručne javnosti iz oblasti gastronomije. LJUBINKA STANIŠIĆ  predstavili su se tradicionalno sa šest vrsta pita savijača, gužvara, sedam salata i više vrsta posnih jela iz svog kraja

Osvojivši prvo mesto naše Udruženje je steklo pravo da krajem decembra učestvuje na medjunarodnom takmičenju SLAVOGASTRO u Beogradu. Članovi niškog Udruženja ugostiteljskih i turističkih poslenika su već dve godine pobednici ovog velikog takmičenja i dobitnici ikone “Beli andjeo” tako da ove godine imaju obavezu da u Niš donesu i četvrtu. Valja takodje podsetiti da je ovo udruženje na Takmičenju ugostiteljskih i turističkih radnika Srbije, u oktobru prošle godine, proglašeno apsolutnim pobednikom osvojivši 61 medalju od čega 41 zlatnu.