Ugostitelji rade po zakonu – pojedincima odgovara anarhija

“Ako smo mi ugostitelji problem, onda bi trebalo da budemo i deo rešenja. Ono što ruži grad i nije legalno treba da se ukloni, ali građevinska inspekcija je ishitreno krenula u uklanjanje spornih objekata.” – izjavio je Bojan Mitić ispred Opšteg udruženja samostalnih privrednika i zanatlija, povodom odluke inspekcije da krene sa uklanjanjem bašti.

Ugostitelji-slika

Kako prenosi Gradjanin, rušenje bašti je za sada stopirano, a slede rezgovori sa gradonačelnikom Niša, Zoranom Perišićem.

U nekim medijima su se tokom vikenda pojavile informacije da će bašte biti uklonjene do 31. januara, ali u sekciji ugostitelja kažu da ta informacija nije tačna, i da je postignut načelni dogovor da se ugostiteljima da rok do 1. aprila.

Ipak na naslovnoj strani Narodnih novinara danas je objavljena vest da je posle subotnjeg sastanka gradonačelnika, njegovog zamenika, gradskog većnika zaduženog za komunalnu oblast Miloša Banđura i načelnika komunalne inspekcije opštine Medijana Saše Markišića, postignut dogovor da se ugostiteljima da rok do 31. januara.

Udruženje ugostitelja nije obavešteno o ovom sastanku, i dogovoru koji je postignut. Ističu da je neophodno da i oni budu uključeni u pregovore.

Opšte udruženja samostalnih privrednika i zanatlija zastupa interese vlasnika ugostiteljskih objekata. U Nišu postoji oko 500 ugostitelja, a članovi ovog udruženja su oko 60 vlasnika, uglavnom iz centra grada. Predsednik skupštine udruženja izjavio je da se suočavao sa raznim problemima, i da je mogao da dođe do adresa oko 200 ugostitelja, a da će on kao predstavnik u narednom periodu pokušati da stupi u kontakt i sa ostalima.

“Postoje ugostitelji koji ne posluju fer. Mi predstavljamo ugostitelje koji žele da budu partneri sa gradom. Postoje ljudi kojima odgovara anarhija. Tek sada se iskristalo neko zdravo jezgro ugostitelja koje bi da radi po zakonu. Posle 1. aprila ili nas ovde neće biti, ili će biti sve u redu.” – izjavio je Aleksandar Stojanović potparol udruženja.

Problemi sa kojim se suočava gradska vlast i ugostitelji nisu samo vezani za uklanjanje tendi i nadstrešnica, već i ko koristi baštu, kolika je površina i cena bašte, te ko plaća a ko ne plaća zakup.

Postoje 27 inspekcija koje kontrolišu uostiteljske objekte.

Cena kvadratnog metra za zakup bašte dnevno iznosi 52 dva dinara u prvoj zoni, odnosno 45 u drugoj. U Beogradu je cena u prvoj zoni 55 dinara, dok je u Novom Sadu cena samo 14 dinara. Olakšavajuća okolnost za ugostitelje u Nišu je ako imaju pet ili više prijavljenih radnika. U tom slučaju cena je niža za 50%.

Igor Aćimović