Ugrožena bezbednost pešaka u Nišavskoj ulici zbog nedostaka trotoara (FOTO)

Meštani Nišavske ulice koja se prostire duž naselja Durlan i Donja Vrežina u Nišu, godinama se bezuspešno obraćaju nadležnim lokalnim institucijama, zahtevajući izgradnju trotoara.

Pet godina čekaju izgradnju trotoara

Kada je 2013. godine na njihovu inicijtivu napravljena ulica, oni su u nekoliko navrata skupljali potpise i zahtevali od nadležnih institucija da izgrade trotoar kako bi se velikom broju stanovnika omogućio bezbedniji prilaz porodičnim kućama.

Zahtev zabrinutih meštana čini se još opravdanijim, ako se uzme u obzir da je reč o veoma prometnoj ulici u kojoj saobraća autobus na liniji 6 od Skopske ulice u naselju Pantelej, preko naselja Duvanište do Železničke stanice i da su izloženi riziku od potencijalnih saobraćajnih nezgoda zbog nedostatka prostora za pešake, koji su prinuđeni da se kreću kolovozom.

Posebno su ugroženi roditelji koji svoju decu voze u dečjim kolicima, kada ih duž cele ulice mimoilaze automobili, kamioni i autobusi, o čemu svedoče fotografije koje su meštani dostavili našoj redakciji.

Pešaci koji svakodnevno prolaze Nišavskom ulicom ogorčeni su jer još nije izgrađen trotoar, što ugrožava njihovu bezbednost na ovoj veoma frekventnoj saobraćajnici.

Najugroženiji su đaci koji pešače do škola i pre svega zbog njih bi trebalo izgraditi trotoar. Ne mogu da verujem da ulica koja se nalazi u neposrednoj blizini velikih tržnih centara i Osnovnih škola nema bezbedniji prilaz porodičnim kućama i dovršenu saobraćajnu infrastrukturu. – ističe M.G., meštanin ove ulice.

Nedostatak trotoara u velikoj meri ugrožava bezbedno odvijanje saobraćaja u ovoj niškoj ulici, a prepreku pešacima predstavljaju i žičane ograde kojima su ograđeni privatni posedi zbog čega je gotovo nemoguće skloniti se od automobila. Meštani kažu da su saobraćajne nezgode čest slučaj.

Vozači automobila često nemaju obzira prema pešacima zbog nedostatka trotoara i neretko voze neprilagođenom brzinom. – dodaje M.G., koji se, kao i većina njegovih komšija svakodnevno suočava sa ovim dugogodišnjim problemima. Nedostaje nam i ulična rasveta jer je Nišavska ulica delimično osvetljena, zbog čega je noću potreban dodatan oprez svih učesnika u saobraćaju. – dodaje on.

Postoje i nerešeni pravno-imovinski odnosi između vlasnika privatnih poseda i parcela na kojima bi trebalo izgraditi preko potreban trotoar i Grada koji u ovom trenutku nema rešenje za ovaj višegodišnji problem.

Nadamo se da će odgovorni izgradnju kolovoza u Nišavskoj ulici uvrstiti kao prioritetni projekat za iduću godinu.

Foto: M.G.

Autor: M.B. – Mediapress.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *