Uhapšen Branislav Jovanović

Branislav-JovanovicNiška policija privela je jutros izvršnog direktora Direkcije za izgradnju grada Branislava Jovanovića, kao i još petoro sadašnjih i bivših funkcionera javnih preeduzeća i dvojicu vlasnika niških privatnih firmi zbog sumnje da su umešani u korpuciju.

Njima je određen pritvor do 48 sati, a po isteku mere zadržavanja, sva osumnjičena lica će sa krivičnom prijavom biti sprovedena u Više javno tužilaštvo u Nišu, navodi policija.

Jovanović je na prošlim izborima bio kandidat za narodnog poslanika na izbornoj listi URS-a, a u skupštinskim klupama već je sedeo u dva saziva. Bivši je predsednik gradske vlade, bio je dugogodišnji generalni direktor Direkcije za izgradnju grada da bi 2010. tu funkciju, formalno zamenio funkcijom „izvršni direktor“ na kojoj se nalazi i trenutno.

Pored Jovanovića, uhapšeni su još i Miodrag Brešković, bivši direktor JP Direkcija za izgradnju Grada Niša, Branislav Jocić, bivši zamenik direktora, Dragan Krečković, pomoćnik direktora za pravne poslove, Milan Ogrizović, zamenik direktora JKP „Gradska toplana Niš“.

Uhapšeni privatnici su Zoran B., vlasnik preduzeća „Urban 018“ iz Niša i Slaviša A., vlasnika građevinskog preduzeća „Kosanica“ DO Niš – saopštila je niška policija.

Policija navodi da je svih sedam lica uhapšeno zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo Zloupotreba službenog položaja saizvršilaštvom, čime su oštetili budžet Grada Niša u ukupnom iznosu od 13.400.535,60 dinara i odredili im meru zadržavanja do 48 sati.

Zbog teškog zdravstvenog stanja, Gorica M., bivši direktor JKP „Gradska toplana Niš“ nije privedena u službene prostorije Policijske uprave Niš, tako da će naknadno biti sprovedena u Više javno tužilaštvo u Nišu.

Postoje osnovi sumnje da su Brešković, u svojstvu direktora JP Direkcija za izgradnju Grada Niša, Jocić u svojstvu zamenika direktora, Branislav Jovanović u svojstvu izvršnog direktora, Dragan Krečković, u svojstvu pomoćnika direktora za pravne poslove JP Direkcija za izgradnju Grada Niša, Gorica M. u svojstvu direktora JKP „Gradska toplana Niš“ i Milan O., u svojstvu zamenika direktora JKP „Gradska toplana Niš“, izvršili krivično delo Zloupotreba službenog položaja, saizvršilaštvom, čime su oštetili budžet Grada Niša u ukupnom iznosu od 13.400.535,60 dinara.

Dana 11.11.2010.godine, osumnjičeni  su investitoru-preduzeću „Urban 018“ iz Niša, vlasništvo Zorana B., svojim potpisima overili protokol, kojim se investitoru priznaju navodni troškovi izgradnje toplovoda i dozvoljava priključenje na toplovodnu mrežu objekata u ul. Josifa Pančića br. 6-8 i u ul. Kozaračka br.17, bez plaćanja naknade za toplifikaciju, koja iznosi 7.329.962,00 dinara – navodi se u saopštenju.

Istog dana, osumnjičeni Jovanović, Brešković, Jocić i Krečković su investitoru-preduzeću „Urban 018“ izdali i svojim potpisima overili potvrde da su regulisani troškovi izgradnje magistralnih i primarnih objekata gradske toplifikacije radi priključenja stambeno-poslovnih objekata u ulici Josifa Pančića br. 6-8 i u ul. Kozaračka br.17, na osnovu kojih su ovi objekti kasnije priključeni na toplovodnu mrežu i pored toga što investitor „Urban 018“ nije platio naknadu za toplifikaciju, čime su oštetili budžet Grada Niša za iznos od 7.329.962,00 dinara a preduzeću „Urban 018“ pribavili protivpravnu imovinsku korist u istom iznosu.

Postoje osnovi sumnje da su Branislav Jovanović, u to vreme u svojstvu direktora JP Direkcija za izgradnju Grada Niša i Gorica M., u svojstvu direktora JKP Gradska Toplana Niš, dana 10.12.2008.godine, sačinili i svojim potpisima overili Zapisnik sa održanog sastanka u vezi priključenja objekta na uglu ulica Hajduk Veljkove i Učitelj Miline na gradsku toplifikacionu mrežu, kojim se saglašavaju da se investitoru Građevinskog preduzeća „Kosanica“ DO, vlasništvo Slaviše A., omogući priključenje objekta na toplovodnu mrežu bez posebnih uslova, odnosno bez plaćanja dela nadoknade na ime toplifikacije koja iznosi 6.070.573,60 dinara, uz obrazloženje da je investitor sam izvršio izgradnju magistralnog toplovoda, duž ulice Učitelj Miline, čime su oštetili budžet Grada Niša za iznos od 6.070.573,60 dinara a GP „Kosanica“ DO Niš, pribavili protivpravnu imovinsku korist u istom iznosu.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *