Ulični svirači nelegalno nastupaju u Nišu, iako ih mnogi poštuju

Svi svetski gradovi neguju ulične svirače jer upravo oni daju duh grada. U Nišu je to malo drugačije. Ulični svirači su jednog leta pre tri ili četiri godine dobili takozvana rešenja opoštine da mogu da sviraju na određenim mestima, ali ubrzo je prekinuto s tom praksom tako da oni sada nelegalno sviraju u Obrenovićevoj, glavnoj niškoj ulici.

ulicni-svirac
foto: gradjanin.rs – slobodna ilustracija

Iako većina građana odobrava ovakav način umetničkog izraza pa i zarade ovih omladinaca, ima i onih koji ih prijavljuju da krše javni red i mir. Malo svirača kaže koliko iza sebe ima prekršajnih kazni, ali evidentno je da svako od njih ima po nekoliko papira jer je zakon „na suprotnoj strani“

Koliko ja vidim, ponekad je i policajcima mrsko da nas legitimišu, pišu prijave jer narod koji ovuda prolazi, negoduje da nas „sakupljaju“ s ulice. Ima policija većih problema od nas, ali reaguju po prijavi. U Knez Mihajlovoj je to odlično rešeno, sve je jasno, i lokacija i broj muzičara, ali ovde bi trebalo da se nađu standardi. Mi zaradimo, kako – kad, ali stvarno predstavlja problem da bežimo i slično- kaže jedan od uličnih svirača u Nišu.

Obrenovićeva ulica je davno postala grozomora za one koji stanuju u njoj jer muzika iz kafića, cika i dreka umeju da iznerviraju pa ulični svirači se računaju kao kolateralna šteta. Zato su i često prijavljivani policiji.

Miroljub Jovanović, TV voditelj, menadžer i nekadašnja gitara grupe „Lutajuća srca“ kaže da im je potrebno odrediti lokacije gde ne smetaju i onda je rešen problem.

U inostranstvu sam video mnogo uličnih svirača koje niko ne dira. Oni daju ton jednom gradu. Na zapadu često i vrlo poznati muzičari izađu da sviraju na ulici, stvaraju kontakt s publikom i to je lepo. Oni zaista nikome ne smetaju – kaže Jovanović.

M.S.

Medijski sadržaj sufinansiran sredstvima za javno informisanje grada Niša

4 Comments

  1. Licno poznajem momka sa slike. Decko sakuplja novac za isplatu studija. Nekada sviraju i za pomoc ugrozenima. I imaju propusnicu, za sviranje ispred trznog centra, jedino. Od citavog grada jedino smeju da sviraju pred Forumom. Sramota za grad. Trebalo bi da im je dozvoljeno na vise mesta. Nikada, nikada se niko nije zalio na to sto sviraju. Stalno sam tamo i to bas dok sviraju. Nikada se niko nije zalio. Stidite se svog clanka.

  2. To samo u našoj državi može i biva kažnjivo! Trebalo bi da je sasvim normalno da se u svakom gradu vide umetnici širom šetališta. Da nam živnu ovi tužni i sumorni životi!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

© 2023 GRAĐANIN - Gradjanin.rs je upisan u Registar medija Republike Srbije pod rednim brojem: IN000266