Umesto Bajage i investitora, Nišlije imaju svadbarski šator!

Gradska vlast je za novogodišnje praznike priredila buvljak na otvorenom pod nazivom „kulturna nova godina“. Grad Niš nije uspeo da obezbedi tradicionalan doček Nove godine na gradskom trgu.

satra

Umesto toga građani imaju šator za seoske vašare, a iza kojih se krije prodaja na tezgama gde niko ne izdaje fiskalne račune. Niko nije protiv prodaje knjiga, baš naprotiv, ali zakon mora biti isti za sve. S pravom se postavlja pitanje, što je onda bila onolika drama na niškoj Cvetnoj pijaci pre tri meseca kada su ljudima sakupljali robu zbog neizdavanja računa, a sad to isto dozvoljavaju u centru grada.

Elem, u Nišu se pojavila inicijativa da na trgu u Novogodišnjoj noći nastupi Bajaga (bar svi pričaju da bi ga doveo Zoran Živković – Nova stranka), ali gradonačelnik se uplašio okupljanja naroda već prvog dana Nove godine i mogućeg „velikog buđenja“.

tezge

S ovim šatorom situacija u gradu je dotakla dno. U centru grada nabačene su polu razvaljene tezge bez ikakavog stila i ukusa, ogrnute pocepanim najlonima u plavim i belim bojama. Tu i tamo proleti kesa (u različitim bojama), karton, papir… Previše jadno. Pazite i gde gazite. Tu se prodaju kuvari, proročanstva, slikovnice i igračke od sumnjive plastike.

Na centralnom gradskom trgu u periodu novogodišnjih i božićnih praznika je zapravo predstavljen reprezentativni primer kako se naš grad reklamira investitorima. U ovakvom poslovnom ambijentu nije iznenađenje što je u 2014. godini ostvaren rekordno nizak iznos stranih investicija u Srbiji, a u Nišu nema ni jednog jedinog novog investitora i ne pokreću se nikakvi novi poslovi. I ono što je radilo – stalo je.

Dragan Ilić

© 2023 GRAĐANIN - Gradjanin.rs je upisan u Registar medija Republike Srbije pod rednim brojem: IN000266