Umesto konzerviranja, uriniranje pored uništene bazilike (video-plus 18)

Nova stranka objavila je danas video snimak čiji je autor ova partija, odnosno njeni aktivisti gde se vidi da je bazilika kod Bele Palanke samo zatrpana bez konzerviranja, ali i jedna ružna slika gde jedan od radnika urinira pored ovog sada zatrpanog arheološkog nalatišta, a to možete videti ovde (video-plus 18).

uriniranjae
Deo filma Nove stranke

Saopštenje sa video materijalom potpisala je Tijana Ilić, šefica Press službe Nove stranke. Na filmu se još vidi da je jedan od radnika, “potegao” suncobran na autora filma, ali srećom sve je prošlo bez incidenata.

– Uprkos uveravanju ministarke Mihajlović da su ostaci ranohrišćanske bazilike kraj Bele Palanke konzervirani pre zatrpavanja, dokazi sa lica mesta nesumnjivo svedoče da je reč o još jednoj šaradi iz naprednjačke radionice obmana i laži, te da je kulturno-istorijsko dobro zatrpano na najprimitivniji način i doslovce uništeno. Video materijal sa lokacije Kladenčište koji prati proces zatrpavanja bazilike od prvih do završnih radova, potvrđuje da konzervacije nema ni u tragovima, već da je reč o potpuno svesnom uništavanju istorijskog nasleđa. Radovi su izvođeni bez ikakvog stručnog nadzora, a primenom nepropisnih materijala i metoda, ostaci bazilike ne samo da nisu sačuvani, već su i oštećeni. Posipanje sitnim peskom, kako je propisano, urađeno je samo prvog dana, kada su bile prisutne medijske ekipe, a onda je bazilika zatrpavana ilovačom, rizlom, tucanicima… – saopštila je Nova stranka.

bazilika-nova-stranka
Otkrivena bazilika

Konzervacija traje duže

Naglašavamo da konzervacija podrazumeva građevinske postupke koji su u ovom slučaju zahtevali, u savršeno dobroj organizaciji, minimum dvonedeljni rad. Takođe, nakon upotrebe određenih građevinskih materijala (za konsolidaciju, injektiranje i dozidavanje – što je predviđeno Rešenjem Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograd) potrebno je još toliko za njihovo „vezivanje“ i „negu“, dakle minimalno potrebno vreme je mesec dana. U praksi, navodna konzervacija i zatrpavanje trajali su jedva dvadesetak dana, navodi se u saopštenju.

Ni zidovi nisu konzervirani

Takođe, zidovi bazilike pokriveni su geoteksilom sive boje od strane niškog Zavoda pre nekoliko meseci. On vremenom poprimi formu zidova, što je vidljivo na fotografijama pre zatrpavanja. U trenutku zatrpavanja forma je nepromenjena, što jasno ukazuje na to da nikada nije ni uklonjen kako bi se izvršila konzervacija. Iz istog se vidi da opet nisu izvršene mere konzervacije na samim zidovima, a posebno ona koja se odnosi na „dozidavanje nedostajućih delova“ – što je takođe predviđeno Rešenjem RZZSK BG. Da je ovo urađeno, gornja kota zidova bila bi ujednačena i činila bi relativno horizontalnu ravan, za razliku od potpuno nepravilnog oblika koji se da primetiti na fotografijama, tvrde čelnici Nove stranke.

Dokazi za ministarku

Budući da je ministarka Mihajlović tvrdila da je konzervacija izvedena, te da će naložiti istragu ukoliko joj se predoče dokazi o suprotnom, Nova stranka, uz priložene dokaze, zahteva najhitnije utvrđivanje odgovornih za varvarsko uništavanje kulturnog dobra i njihovo sankcionisanje, poručuju iz ove partije.

M.S./video: Nova stranka

4 Comments

  1. Zaboravih ! Mogu da , pored bazilike , izgrade javni WC , možda će smanjiti deficit budžeta a i da povećaju platu , zapošljenima u Republičkom zavodu za zaštitu spomenika ! Zaslužili su ! A sakupljeni urin , mogu koristiti za konzervaciju „Beograda na vodi“ i ostalih projekata EU i nevladinih organizacija , koje se „polomiše“ oko zaštite BAZILIKE! Ko zna-zna!

  2. Urin /bilo kojeg porekla/, je najbolji za konzerviranje bazilika ai naroda – na ovim prostorima ! Ne znam , gde se baš nama zalomi , da živimo i „egzistiramo“ , na ovom životnom prostoru „areala“ , sa zaštićenim geografskim poreklom ?
    @Vlada Mijajlović : A što , Vlado, da se vezujemo „ni krivi ni dužni“ i pravimo , sebi, nepotrebne troškove , kada nam ONI to rade- za džabe ! Nisam pesimista , ali …“sad smo stvarno gotovi“ /“Ko to tamo peva“/!
    Dokazivati, nekome pa makar to bila i nazovi ministarka, da
    je nešto vredno očuvanja , to je „Sizifov posao“ i gubljenje vremena i reči… Ako , neko sa 40.god. života i toliko završene škole , ne zna šta je kulturno nasledje, e onda je sve završeno i rešeno ! Ali , kada ONI , koji su na vlasti , znaju manje od NAS , koji smo ih izglasali /ja nisam ali se pridružujem onima , koji su glasali i pogrešili/…stvarno je napredDNO ! Živi bili , „ničija nije gorela do zore“ a i niko /do danas/ nije odgovarao za svoje neznanje , što ne opravdava nikog !

  3. A što se nismo vezali lancima za baziliku i hrast, kao na protestima u nekim zemljama, a gde se druge metode tipa, vi uništavate mi spalimo mašine..i sl. Pali smo jer smo bili skloni padu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *